Visor de rutes saludables

| Subject: Bicycle, Pollution, Sustainable Mobility, Environmental Health

Aire metropolità integra un nou servei de monitoratge i predicció en temps real

L'aplicació web Aire metropolità integra un nou servei de monitoratge en temps real i predicció de la qualitat de l'aire del carrer que ofereix, també, un cercador de rutes a peu o en bicicleta saludables, és a dir, que mostra els itineraris amb la càrrega més baixa de partícules contaminants.

L'objectiu del servei és ensenyar l'impacte del trànsit motoritzat en la qualitat de l'aire que es respira, així com altres fonts de contaminació, i vetllar així per la salut dels ciutadans.

El visor ha estat desenvolupat per la companyia barcelonina Lobelia Earth dins del projecte col·labortatiu FutureMob, liderat per l'AMB i finançat per l'EIT European institute of Technology. Lobelia Earth és una empresa pionera en ciència climàtica aplicada cap a una economia de zero carboni.

Predicció en temps real i rutes saludables

El nou visor integrat a l'aplicació web metropolitana és un mapa interactiu dels 36 municipis de metropolitans que mostra en temps real la concentració de diòxid de nitrogen (NO2) i l'evolució prevista al llarg de les properes hores. El NO2 és un dels principals gasos contaminants que respirem diàriament a la ciutat, i el 80 % el generen els vehicles de motor. Properament està previst incloure també les partícules en suspensió (PM10).

L'aplicació web està pensada per a la ciutadania d'aquests municipis que es desplacen tant a peu com en bicicleta. Així, el visor inclou un servei de rutes saludables, únic a escala global, que té en compte la concentració horària de NO2, carrer per carrer, així com l'increment en el recorregut; presenta la ruta amb menys pol·lució i la compara amb la més ràpida, que no sempre és la més saludable.

Pioners en mobilitat sostenible

La qualitat de l'aire a les ciutats és un problema de salut pública causat sovint per les emissions del transport i residencials vinculades al model energètic i econòmic tradicional. Aquest servei és pioner en el sector de la mobilitat sostenible i posa la metròpolis de Barcelona al capdavant de les àrees que fomenten un estil de vida més saludable, amb menys trànsit de vehicles.

Els resultats del visor de Lobelia estan basats en observacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) i de satèl·lit, així com de dades de trànsit, meteorologia, densitat de població, inventaris d'immissions i un model de dispersió de contaminants.

El servei interactiu té en compte el component meteorològic en la dispersió o concentració dels contaminants i això fa que es puguin apreciar els canvis en la contaminació carrer per carrer, en punts calents, d'hora en hora i entre hores puntes.

Related documents