Stop malbaratament!

Subject:
Residus, Food system, Sostenibilitat
Type:
Activitat a l'aula
Public:
Formació reglada
When:
From to (Save)
Promoters:
Àrea Metropolitana de Barcelona
Programme:
Compartim un futur

Registration

Adaptat a mobilitat reduïda

Description

El malbaratament alimentari és un problema que ha anat acompanyant a les societats desenvolupades en les últimes dècades. Llençar aliments en bon estat o aprofitables és un problema de doble vessant: l'ecològica i la social. En el primer dels casos, la producció i posterior gestió de tots aquells aliments que no han estat consumits representa una despesa de recursos naturals que el planeta no es pot permetre. D'altra banda, mentre en alguns països es llencen aliments en bon estat, en d'altres hi ha persones que es moren de fam, posant de manifest les diferències i incrementant-les de forma acusada. L'activitat de malbaratament alimentari pretén posar de manifest la curta vida dels aliments i la necessitat de fer-ne una compra responsable i així evitar-ne el malbaratament.

En aquesta activitat es comença parlant de la problemàtica que tenim en l'alimentació actual: el consum de productes ultraprocessats i l'addició de additius i conservants. Intentant explicar de forma senzilla aquesta problemàtica, es passa a parlar de que tots aquests additius el que permeten, entre altres coses, és la millor conservació dels aliments. A partir d'aquí s'enllaça amb la problemàtica del malbaratament alimentari dels productes frescos. Així doncs s'explica quin es el procés de producció d'aquests i es demana a l'alumnat que pensi maneres d'evitar perdre aliments al llarg de tot el procés.

Consultar activitats prèvies i posteriors al catàleg.

Durada

1 hora (educació primària)  
2 hores (educació secundària)

Horaris

De dilluns a dissabte matí o tarda i diumenges matí, segons la petició del sol·licitant.

Inscripcions

Cal fer reserva prèvia a través de l'enllaç d'inscripcions.
El període d'inscripcions de cada temporada s'inicia l'1 de juliol.
Durant el mes d'agost no hi ha servei educatiu.

Requeriments / Material imprescindible

Ordinador i projector. 

Objectius

Generals

  • Conèixer què és el malbaratament alimentari.
  • Aprendre perquè es produeix.
  • Aprendre l'impacte ambiental que representa.
  • Aprendre el debat ètic que entorn el menjar.
  • Comprendre el model de consum actual.

Específics
  • Reflexionar sobre l'impacte de les nostres accions relacionades amb el consum i en la salut.
  • Adquirir els coneixements necessaris per evitar llençar menjar.
  • Ser proactius en les problemàtiques ambientals.
  • Crear propostes per la difusió dels coneixements obtinguts.
  • Difondre allò que s'ha après per conscienciar el seu entorn immediat.
  • Comprometre's en una acció de canvi en l'àmbit domèstic/quotidià.
  • Aprendre les diferències entre els aliments naturals, processats i ultraprocessats i com repercuteixen en la nostra salut. 

Adaptació NESE

L'activitat està adaptada per a persones amb necessitats específiques de suport educatiu i/o amb mobilitat reduïda. 

Related publications