El Nadal més sostenible

| Subject: Sustainability

Consells sobre aprofitament alimentari i regals amb "aefecte"

El Nadal més sostenible

Ja s'apropen aquelles dates en què ens trobem en família per gaudir de les festes. Regals, garlandes, llums de colors que vesteixen les nostres ciutats i ens fan saber que el Nadal ja ha arribat... Sovint però, aquests dies es relacionen amb el consum, a vegades irreflexiu i poc responsable. És per això que des del Programa us emplacem a viure un Nadal més sostenible, respectuós amb l'entorn que compartim i amb les persones que en formem part. Segur que trobem mil maneres de celebrar aquestes dates cuidant de casa nostra!

Un menjar bo i ben aprofitat

Bona part dels records que tenim lligats a aquestes dates són entorn d'una taula, dinars i sopars en família i amb amics compartint una bona estona. A vegades, però, aquest àpats signifiquen un malbaratament alimentari que es pot evitar.  Elaborant llistes per anar a comprar, calculant les quantitats necessàries i plantejant-nos opcions de conservació del menjar no consumit evitarem que alguns aliments i recursos acabin a les escombraries. Prioritzant els productes frescos i de proximitat reduirem també els costos energètics i els recursos associats, a més d'assegurar-nos-en la bona qualitat.
Més consells sobre com evitar el malbaratament a:

Som gent de profit

Què puc regalar?

A tothom li agrada rebre i fer regals. Però... de ben segur que, tot i la bona voluntat, molts de nosaltres acumulem objectes,  peces de roba, colònies o joguines que no utilitzem freqüentment. És per això que convé preguntar-se... Què puc regalar? És útil? Serveix per a cobrir una necessitat real?  Pensar els regals amb antelació ens permetrà evitar les cues i els sobrecostos, i farà que puguem rumiar en el regal ideal. Sempre som a temps de consultar-ho amb algun amic o familiar que ens aconselli per tal d'encertar-la. Per altra banda, una bona manera d'evitar objectes que innecessaris són els regals immaterials: entrades per a concerts, àpats en restaurants, activitats a l'aire lliure, cursos..., regals que no generen residus i que a més aporten un toc d'originalitat.
En aquesta guia podreu trobar un munt de consells sobre els regals immaterials:

Idees amb aefecte

Fora residus!

Si observem els contenidors després de les festes de Nadal veurem caixes, embolcalls, coberts d'un sol ús, avets, estovalles de paper... Cuidar el nostre entorn és una tasca diària, i ho continua sent per Festes; segur que podem reduir el volum de residus generats si prioritzem els objectes reutilitzables i repensem el nostre consum.

Prevenció de residus

Related documents