Activitats del PMES 2015-2016

| Subject: Sustainability

Obertes les inscripcions en les activitats i tallers de la propera temporada

El Programa metropolità d'educació per a la sostenibilitat (PMES) ofereix per al curs 2015-2016 més de 60 activitats gratuïtes centrades en la sostenibilitat i el medi ambient.

Són activitats que van des de visites guiades a rutes o tallers perquè els centres educatius els incorporin en el seu projecte escolar o de lleure, i també per gaudir-les en família o perquè els ajuntaments i altres entitats les puguin oferir a la ciutadania del seu municipi. Aquestes activitats poden complementar també els cursos de formació especialitzada.

Les activitats estan organitzades en sis eixos temàtics que faciliten l'actuació en la sostenibilitat des de l'entorn proper.

Novetats 2015-2016

En l'eix temàtic de territori, ecologia i biodiversitat, destaquen:
  • Pedals al parc: Itinerari de mobilitat sostenible al parc de la Fontsanta de Sant Joan Despí, on es descobriran els valors ecosistèmics del parc a través dels principals punts d'interès socioambiental, però a ritme de bicicleta! Al Parc Ciclista del Llobregat, aprendrem a posar a punt la bicicleta i posarem a prova les nostres habilitats.
  • Aigua i biodiversitat al parc de Can Zam: Visita guiada i taller on, tot fent de petits naturalistes, coneixereu la biodiversitat del llac naturalitzat del parc de Can Zam, situat entre el riu Besòs i la serralada de Marina, i com l'aigua i la seva gestió afavoreixen la presència de fauna al Besòs i al propi parc.
Pel què fa a l'eix relacionat amb l'energia i el canvi climàtic:
  • Experimentem amb el canvi climàtic: A través de dinàmiques de resolució de problemes i petits experiments podreu comprendre el fenomen del canvi climàtic, les seves causes i conseqüències, i com podem actuar per contribuir a la reducció d'aquest canvi.
  • Endinsa't en l'aigua i l'energia a casa!: Taller per descobrir com usem, on és i per on s'escapa l'energia a casa; com es reflecteix a les factures i quina petjada de carboni té el nostre ús de l'energia. Una activitat per compartir idees pràctiques sobre què podem fer a casa per no perdre energia o fins i tot com en podríem generar. Usem la mateixa energia quan juguem a la consola o naveguem via WiFi a Internet? Descobrireu què podem carregar amb plaques solars.
També hi ha novetats en l'eix relacionat amb els recursos i residus:
  • Recursos en transformació: Els residus també són recursos dels quals en podem tornar a treure profit: voleu conèixer els diferents processos que es duen a terme dins una planta de selecció d'envasos? Durant l'activitat s'identificaran els envasos més freqüents que es generen i es reflexionarà sobre els recursos que s'han necessitat per produir aquests envasos i els seus impactes en el planeta. Un cop identificats, s'experimentarà com separar els materials atenent diferents característiques (pes, volum, característiques magnètiques, etc.) igual que es fa a les plantes de selecció d'envasos.
  • Transformem els materials: Taller participatiu amb dinàmiques experiencials i manipulatives per reflexionar sobre el valor dels residus entesos com un recurs, per reforçar els coneixements que es tenen sobre els residus que es dipositen al contenidor d'envasos lleugers i sobre les 4R (repensar, reduir, reutilitzar i reciclar), i per pensar en bones pràctiques. Finalment es reutilitzarà un envàs per convertir-lo en un nou objecte útil i on es recolliran les bones pràctiques.
En l'eix sobre salut ambiental,  són dues les novetats destacades:
  • Salut en moviment: Adreçada a grups d'adults, famílies, etc., és una activitat ideal per a realitzar a l'aire lliure i conèixer a partir del moviment del cos, els sons, etc. quin impacte pot tenir el soroll sobre la nostra salut i les nostres emocions.
  • Stop soroll, fem salut!: Identificar els diferents tipus de contaminació i quins efectes tenen sobre la salut prenent com a exemple la contaminació acústica. S'identifiquen les fonts quotidianes de generació de soroll, s'aprèn a mesurar el soroll i es proposen accions de prevenció per millorar la qualitat acústica de l'entorn.
El PMES també ofereix altres recursos educatius com ara dossiers, contes, guies, vídeos, etc.

Related documents