Jornada sobre transició ecològica
| Subject: Energy Transition
Jordi Valls constata el gran repte de ciutats i metròpolis per ser sostenibles
El vicepresident de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB, Jordi Valls, ha participat en una jornada sobre sostenibilitat i transició energètica organitzada pel diari Ara.
Aquesta trobada, que ha reunit administracions públiques i altres actors rellevants en les polítiques mediambientals i de sostenibilitat del territori, ha servit per reivindicar la importància de seguir criteris sostenibles i de preservació dels recursos naturals en la planificació dels serveis públics.
Valls ha participat en la taula rodona “La transició ecològica, un repte de les administracions públiques”, juntament amb Sílvia Paneque, consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, i portaveu del Govern de la Generalitat. En les seves intervencions, el vicepresident ha constatat el gran repte que tenen les ciutats i les metròpolis per ser més sostenibles i eficients energèticament: “Les grans aglomeracions de població importen energia, aigua i aliments en comptes de produir-ne, i causen un balanç negatiu respecte d’aquests tres vectors, els que més pes tenen en el canvi climàtic.”
Parlant d’eficiència energètica, ha fet referència a l’habitatge i a com “en el passat hem invertit molt en infraestructura, però poc en habitatge. Cal considerar l’habitatge com la nova infraestructura, i fer accions de rehabilitació del parc existent, com ja està duent a terme l’AMB, ja que aquest fet pot suposar un estalvi energètic molt rellevant”.
Valls també ha fet referència a l’equilibri que cal buscar entre les mesures de sostenibilitat i els impactes col·laterals que poden causar: “És important tenir present que, per molt que la teoria ens digui que una mesura és positiva ambientalment, aquesta pot tenir un impacte econòmic per a la població que no podem desatendre, com per exemple en el cas de les ZBE. Aquest equilibri s’ha de gestionar políticament, ja que per tirar endavant les polítiques sostenibles és essencial que la ciutadania les entengui, les accepti i les defensi.”
Finalment, ha fet referència a la digitalització: “És el principal repte que tenim. La informació és poder, i les dades ens han d’ajudar a traçar estratègies per fer front a l’emergència climàtica. I això passa per la innovació, que indubtablement tindrà lloc a les ciutats i metròpolis, que són els grans centres de coneixement.”
L’AMB implementa la perspectiva sostenible en tots els serveis públics i projectes que porta a terme, amb l’objectiu d’adequar el desenvolupament de la metròpolis de Barcelona a les necessitats actuals i, alhora, millorar la qualitat de vida dels 3,3 milions de persones que hi viuen.