El vehicle elèctric en clau d'FP

| Subject: Technical and vocational Training, Electric Vehicles

Nou estudi sobre el sector de la mobilitat elèctrica

Imatge general d'assistents a l'acte de presentació

Dimarts, 31 de gener, s'ha presentat, a la Biblioteca Municipal de Sant Joan Despí, el nou estudi sectorial de la formació professional: "El sector del vehicle elèctric en clau d'FP", elaborat per l'observatori de la Fundació BCN Formació Professional per encàrrec de la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de l'AMB.

L'estudi ha comptat amb la participació de més de 200 empreses del sector de la mobilitat elèctrica i més de 20 experts sectorials, amb l'objectiu d'identificar les necessitats del vehicle elèctric pel que fa als perfils professionals que requereix aquest sector en expansió.

L'estudi destaca com les empreses assenyalen que la manca de talent és un dels principals topalls pel sector. El vehicle elèctric (VE), amb una alta projecció econòmica i d'ocupació, afronta dificultats significatives per trobar els perfils professionals necessaris per desenvolupar-se. La diversificació i els nous perfils professionals més demanats en el sector emergent del vehicle elèctric són:

  • Tècnics en programació i informàtica del VE
  • Ciberseguretat
  • Tècnics de manteniment i reparació
  • Comercials especialitzats
  • Instal·ladors elèctrics de punts de recàrrega
  • Especialistes en gestió de xarxes intel·ligents
  • Perfils transversals com agregadors de dades

L'acte, conduït per Guillem Espriu, coordinador de Polítiques Socials de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, ha estat inaugurat per Belén García, alcaldessa de Sant Joan Despí, que ha indicat que "la transició cap a la nova mobilitat sostenible i sense fums no té marxa enrere i en aquest nou escenari, el vehicle elèctric tindrà un protagonisme central. Davant d'això, és important planificar les necessitats que crea, com ara les de formació professional i de formació contínua, per generar talent i garantir l'ocupació".

Seguidament, la diputada de Desenvolupament Econòmic i Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona, Eva Menor, ha apuntat que "aquest sector és un motor econòmic de la província de Barcelona, per tant, és molt important per la Diputació acompanyar aquesta indústria en la seva transformació".

Per la seva part, Montserrat Ballarín, vicepresidenta de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, ha afirmat que "dins de l'aposta per l'FP, els estudis dels sectors emergents com aquest són claus i estratègics, tant per a la formació com per la indústria".

A més, durant l'acte s'ha celebrat una taula rodona formada per les empreses del sector, amb la presència de Javier Navarro, director d'Operaciones QEV Mobility; Neus Olea, directora d'AEMES Smart, i Ismael Lara, global head of Culture, Learning and Development a SEAT.

Mà d'obra especialitzada i de coneixement

La fotografia del mercat del vehicle elèctric assenyala un increment de la demanda amb 11.135 matriculacions l'any 2021 a la província de Barcelona i un augment d'un 375 % respecte a l'any 2017. D'altra banda, es preveu per als anys vinents la creació de 140.000 llocs de treball al conjunt de l'Estat espanyol vinculats a la mobilitat elèctrica, 250.000 matriculacions de VE i un desplegament d'entre 80.000 i 110.000 punts de recàrrega (Govern d'Espanya, 2021).

L'abast d'aquesta transició en tota la cadena de valor del sector és profunda i afecta des de concessionaris i assegurances fins a tallers de manteniment, serveis postvenda, indústria automobilística i instal·lació i manteniment de punts de càrrega. "El perfil professional que predomina actualment en el sector de l'automació és el d'home entre 36 i 55 anys. Gairebé un 50 % han cursat formació professional, però actualment entre aquest col·lectiu manca l'especialització necessària que requereix la transició vers la mobilitat elèctrica i també manca informació per gestionar i adaptar-se als canvis tant profunds del sector", destaca Ana Vicente, autora de l'estudi i investigadora de l’Observatori de l’FP de la Fundació BCN Formació Professional.

L'estudi mostra la necessitat que té el sector de mà d'obra especialitzada i de coneixement. Per això, entre les línies de treball assenyalades destaca la recomanació de desplegar oferta formativa com els especialistes d'FP en manteniment de VE o d'instal·ladors i manteniment de punts de càrrega de VE. També recomana la generació de centres d'FP integrats en el sector del vehicle elèctric que complementin l'oferta del Centre de Formació Professional de l'Automoció (Martorell), a més de generar i diversificar els canals d'oferta formativa per a treballadors en actiu del sector que hauran de passar necessàriament per un procés de reciclatge professional (adquirir les competències que la companyia necessita suplir), i adquisició de noves habilitats (procés de reforçar la formació en habilitats que el treballador ja té o que siguin similars a la seva àrea de coneixement) per tal de poder continuar treballant en el sector.

Where
Marker
Biblioteca Mercè Rodoreda Sant Joan Despí