Obre les portes el centre cívic "La Guàrdia" a Sant Vicenç dels Horts, un equipament per dinamitzar el barri i les entitats

| Subject: Equipaments

La construcció, a càrrec de l'AMB, ha costat 1.377.907,96 € i ha estat finançada per l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts amb el suport de la Diputació de Barcelona. La qualitat arquitectònica, la sostenibilitat ambiental i la integració amb l'espai públic són tres particularitats destacades

Nou centre cívic a Sant Vicenç dels Horts

L'AMB ha finalitzat la construcció del centre cívic i cultural La Guàrdia, a la plaça de la Pau de Sant Vicenç dels Horts, que entra en funcionament aquest dissabte, 9 d'abril. L'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts i la Diputació de Barcelona han finançat l'actuació, que ascendeix a un total d'1.377.907,96 €.

El nou edifici ocupa un espai de 556,65 m2 i està constituït per diferents dependències: el vestíbul, una sala polivalent, tres aules, dos despatxos, un dispensari, un espai de perruqueria, els serveis, un magatzem, una sala d'instal·lacions i espais de comunicació. Està ubicat a la part central de la plaça, enfront de la zona d'arbrat existent, que es preserva com un parc amb  espais d'esbarjo.

La construcció d'aquest nou espai ha estat possible gràcies a l'enderroc previ dels antics vestidors i d'una part de les grades. S'ha complementat amb l'adequació del parc adjacent, la col·locació de mobiliari urbà, una font, la plantació d'arbrat i la millora de l'accessibilitat.

Aquesta actuació suposa una veritable regeneració urbana del barri de la Guàrdia, que tindrà la funció de centre neuràlgic per a veïns i entitats i reforçarà la cohesió social i la integració urbana del municipi.

Sostenibilitat i optimització de recursos
El disseny i la construcció de l'equipament s'han fet tenint en compte la sostenibilitat i la descarbonització, amb materials que tenen poc impacte ambiental i amb estratègies que permeten el màxim aprofitament dels recursos naturals, com el vent o el sol.

Els elements més importants són els següents:

  • Ús de materials com la fusta o els blocs de formigó, que no requereixen revestiments i impliquen una reducció d'emissions.
  • Existència de ventilació creuada, que permet l'entrada d'aire natural i regula la temperatura.
  • Ús d'aerotèrmia per escalfar l'aigua calenta.
  • Presència de molta llum natural gràcies a la façana vidrada a les aules i una entrada de llum central.
  • L'edifici disposa d'una qualificació energètica A, que és la més eficient, amb un consum de 139KW/h x m2.
  • Instal·lació de domòtica: tecnologia en forma de sensors que detecta el grau de llum i temperatura i permet l'optimització del consum.
Equipaments públics
L'AMB té la competència de planificar, dissenyar i construir espais públics: des de carrers o places fins a equipaments com centres cívics, escoles, instituts o poliesportius. En aquest mandat, l'AMB ha construït vuit centres cívics i n'ha concebut una desena més, que estan en fase de projecte.

A finals de maig, també a Sant Vicenç dels Horts, l'AMB preveu finalitzar el Centre Cultural i Cívic Vírginia Amposta, que completarà l'oferta d'equipaments públics i reforçarà la cohesió social del municipi.

Aquest nou centre cívic s'incorporarà dins del visor d'equipaments metropolità, una eina digital que aglutina un conjunt de dades geogràfiques amb informació exhaustiva i precisa de tot tipus d'equipaments (locals, edificis o espais oberts) que tenen la funció de proporcionar un servei a les persones i que milloren la qualitat de vida, potencien la cohesió social i impulsen la competitivitat dels entorns empresarials.

Related documents
Related links
Where
Marker
Centre cívic "La Guàrdia" Plaça de la Pau, 08620, Sant Vicenç dels Horts