Les platges metropolitanes viuran una revetlla de Sant Joan amb mesures, restriccions i controls

Castelldefels, Gavà, Viladecans i el Prat de Llobregat tancaran les platges, mentre que els altres municipis del litoral metropolità les mantindran obertes, però amb mesures, aforament limitat i restriccions A la prohibició habitual d'encendre fogueres, s'hi sumen altres restriccions: no portar begudes alcohòliques, tendes de campanya ni aparells musicals. L'AMB i els ajuntaments metropolitans coordinaran un dispositiu especial durant la revetlla

El litoral metropolità es prepara per viure una revetlla de Sant Joan diferent, amb algunes platges tancades i un seguit de mesures i controls derivats de la situació de covid-19, malgrat la millora evident dels indicadors epidemiològics.

Aquesta pandèmia ha implicat la necessitat d'una coordinació intensa i especial entre el Servei de Platges de l'AMB, els equips tècnics municipals i la policia local dels vuit ajuntaments metropolitans, per tal de planificar les actuacions i els dispositius en aquesta nit tan especial. 

Les platges metropolitanes són l'escenari per excel·lència on celebrar les revetlles, un espai públic d'oci i lleure, però també són un espai de biodiversitat, un element de defensa davant del canvi climàtic i un lloc que millora la nostra salut i benestar. L'AMB i els ajuntaments demanen la col·laboració ciutadana per respectar aquest entorn natural i les seves instal·lacions, mantenir les platges lliures de residus i cuidar les zones dunars protegides. 

A més, en el context actual, també es fa una crida a respectar les mesures preventives que recull Protecció Civil. En general, cal  evitar aglomeracions en espais no controlats i activitats no organitzades i celebrar la festa en grups reduïts d'amics i familiars. També serà imprescindible la triple fórmula distància-mans-mascareta, amb l'objectiu d'evitar possibles contagis.

Dispositiu especial per a la revetlla 2021

Aquest operatiu especial ha requerit una feina prèvia de coordinació, preparació i prevenció. Entre el Servei de Platges de l'AMB, els equips tècnics municipals i la policia local dels 8 ajuntaments del litoral metropolità han preparat un dispositiu dividit en tres etapes: abans, durant i després de la revetlla. 

En primer lloc, des d'aquest passat cap de setmana els ajuntaments estan fent actuacions preventives i explicant les restriccions a les platges durant la nit de Sant Joan a través de megafonia, mitjans de comunicació i xarxes socials. 

En relació amb la gestió de les platges, l'AMB també ha fet tasques prèvies de prevenció i augment de la seguretat: per exemple, ha retirat material com passeres o xarxes de voleibol, que són susceptibles de patir bretolades i poden ser elements potencials de perill. 

Durant la nit de la revetlla, els cossos de seguretat realitzaran controls previs als accessos a les platges per evitar fogueres, i quedarà totalment prohibida l'entrada de begudes alcohòliques, tendes de campanya i aparells musicals. 

Les platges tancades al públic són les de Castelldefels, Gavà i el Prat de Llobregat. Viladecans i Sant Adrià de Besòs presenten unes casuístiques específiques, mentre que Barcelona, Badalona i Montgat mantindran les platges obertes.

  • Castelldefels. Tancades.
  • Gavà. Tancades.
  • El Prat de Llobregat. Tancades.
  • Viladecans. Tancades, excepte per als usuaris del bar de platja, que podran entrar-hi exclusivament per accedir al local, que ha de tancar a la 1 de la matinada i tindrà un aforament de dotze taules per a 4 comensals (48 persones en total).
  • Sant Adrià de Besòs. La platja del Litoral roman tancada des del 29 de maig amb caire preventiu, mentre que la platja del Fòrum estarà oberta, però amb accés blindat per als vehicles amb l'objectiu d'evitar aglomeracions.
  • Barcelona. Obertes. A la zona litoral s'impedirà l'estacionament indegut de caravanes, autocaravanes, furgons i altres vehicles que es puguin utilitzar per a possibles acampades, com a magatzems de begudes per abastir venedors ambulant o bé com a llocs per pernoctar. Els estacionaments al passeig marítim de la Nova Icària i del Bogatell, entre els carrers Arquitecte Sert i Llacuna, i a les antigues esplanades de les platges de la Nova Mar Bella i de Llevant, estaran tancats, excepte una zona reservada per a mobilitat reduïda. Pel que fa a la Barceloneta, la Guàrdia Urbana canalitzarà els fluxos d'accés a la platja i hi facilitarà l'entrada pels extrems. També augmentarà la presència al barri per tal d'assegurar el descans dels veïns.
  • Badalona. Obertes, tot i que es tanca l'accés en vehicle al litoral amb l'objectiu de facilitar, si cal, l'accés de serveis urgents d'assistència, seguretat i extinció d'incendis. Per motius de seguretat, el consistori recomana utilitzar el pont elevat sobre la via del tren del carrer del Torrent Vallmajor només com a zona de pas sense aturar-se.
  • Montgat. Obertes. A partir de les 20.00 h, però, no es podrà accedir en cotxe als aparcaments adjacents de les platges.
Després de la celebració, el Servei de Platges de l'AMB, en coordinació amb els ajuntaments metropolitans, posarà en marxa un dispositiu especial per fer una neteja intensiva de les platges, que començarà a les 6.00 h del matí, amb l'imprescindible suport de les policies locals, per tenir la majoria de les platges llestes per als usuaris a les 9.30 h del dia 24. A continuació, les feines amb equips de reforç continuaran ininterrompudament fins la nit del 25 de juny.

L'AMB portarà a terme aquest dispositiu habitual a les platges metropolitanes que estiguin obertes durant la nit de revetlla, mentre que es farà un reforç de neteja a les platges tancades. 

El dispositiu especial comptarà amb 100 persones i els mitjans, vehicles i maquinària necessaris per fer front a la gestió de les platges en aquesta nit de revetlla en situació de pandèmia. 

Transport públic per Sant Joan i reforços per a l'estiu 2021

El servei de Nitbus tindrà reforços a la línia N28 (amb una freqüència de 10 minuts i busos articulats), N9 (amb busos addicionals entre Santa Coloma de Gramenet i Can Ribó, a Badalona) i vehicles de reserva a Plaça Catalunya.

L'AMB recorda que el servei de Nitbus és el bus nocturn de la metròpolis de Barcelona. Arriba a 18 municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona, amb una freqüència de pas de 20 minuts.

Related documents
Related links