La tarifa metropolitana d'aigua augmenta un 4,02%, amb un increment mitjà per família de 0,60 € mensuals

| Subject: Water

  • L'augment aprovat pel Consell Metropolità, el primer en set anys, és 2,5 punts inferior a l'increment de l'IPC i deixa la nova tarifa per sota del preu del 2015
  • Més de 70.000 famílies vulnerables de l'àrea metropolitana es beneficiaran d'una bonificació del 100% en els dos primers trams del rebut de l'aigua amb la tarifa social

El Consell Metropolità, reunit avui en el seu ple del mes de maig, ha aprovat inicialment la tarifa d'aigua potable per als 23 municipis abastits per Aigües de Barcelona, Empresa Metropolitana de Gestió del Cicle Integral de l'Aigua, SA.

Els usuaris veuran aquest any un increment d'un 4,02%, que és inferior a la proposta inicial de l'empresa concessionària. Després de la sessió, Eloi Badia, vicepresident d'Ecologia de l'AMB, ha explicat que: "Amb la nova tarifa responem a compromisos obligats: als acords laborals, a l'augment de l'IPC i al preu de l'energia, i també a compromisos de futur: ampliem inversions posant al dia les nostres infraestructures i augmentem polítiques socials via la tarifa".

Aquest augment es deu principalment als següents motius:
  • El cost de la plantilla d'ABEMCIA.
  • L'augment de l'IPC.
  • Una millora en l'atenció comercial als usuaris.
  • Un augment del 25% en inversions a la xarxa, dipòsits.
  • Un increment del 18,3% en els ajuts a usuaris que es troben en situació de vulnerabilitat
  • Creació d'un fons de reversió de la concessió, tal i com fixa la normativa.

La proposta de la tarifa acordada s'ha vist molt afectada pel creixement de l'IPC, que durant el darrer any ha pujat un 6,5% i que avui continua augmentant a un ritme sense precedents.

Malgrat això, l'augment final en el rebut de l'aigua s'ha mantingut per sota d'aquest índex, i continua per sota del preu que els usuaris pagaven el 2015, ja que durant els darrers anys l'AMB havia acordat diverses reduccions i congelacions dels preus.

L'augment aprovat avui significarà, de mitjana, un increment de 0,60 € mensuals per a cada família.

Primera pujada en set anys

L'AMB no apujava les tarifes de l'aigua des del 2015. L'any 2016 (-2,40%) i el 2018 (-1,65%) s'hi van aplicar rebaixes. L'any 2019 la tarifa es va congelar i el 2020 l'AMB va aplicar una rebaixa del 4,95%. El 2021, el preu del rebut es va tornar a congelar.

S'estenen les tarifes socials a 17.000 famílies més

L'AMB també estableix que la companyia operadora fixi un conjunt de prestacions socials, destinades a garantir l'accés a l'aigua a les famílies en situació de vulnerabilitat econòmica per tal que puguin consumir el volum d'aigua que l'OMS estableix com a consum de primera necessitat i estàndard.

Aquest any, més de 70.000 famílies vulnerables de l'àrea metropolitana de Barcelona podran beneficiar-se d'una bonificació del 100% en els dos primers trams de la factura de l'aigua.  La tarifa social de l'aigua s'amplia per acollir 17.000 famílies més, que se sumen a les 53.000 que actualment ja se'n beneficien. Això representarà el 5,5 % del total d'usuaris domèstics dels municipis abastits per ABEMCIA al final del període.

Les tarifes d'aigua a l'àrea metropolitana es calculen per trams de consum, per penalitzar els consums més alts del que es considera un ús responsable. És a dir, com més aigua gasta un domicili o comerç, més paga per cada metre cúbic d'aigua. L'AMB bonifica el 100 % de la quota fixa del tram 1 (fins a 6 m3/mes) i del tram 2 (fins a 9 m3/mes) a persones i famílies en les circumstàncies següents:
  • Famílies amb tots els seus membres a l'atur.
  • Persones que percebin la pensió mínima.
  • Persones i unitats familiars que acreditin que es troben en situació de vulnerabilitat econòmica, d'acord amb el que estableix la llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica.
  • Persones o famílies amb un informe dels serveis socials del seu ajuntament que les situï en risc d'exclusió residencial.
  • Perceptors d'una pensió no contributiva per jubilació, jubilació per invalidesa i invalidesa.
  • Destinataris dels fons de la prestació econòmica de la Renda Garantida de Ciutadania.

Related documents
Where
Marker
Seu de l'AMB 08040, Barberà del Vallès