L'AMB posa en coneixement dels municipis les polítiques d'ús del temps, un element clau per millorar el benestar de les persones

| Subject: Socio-economic development

La Junta de Govern ha aprovat un conveni per impulsar polítiques públiques que afavoreixin un ús del temps més igualitari i saludable. També hi ha prevista una jornada el 3 de novembre adreçada a càrrecs polítics i personal tècnic dels municipis metropolitans on es compartiran bones pràctiques de conciliació. La Time Use Week 2020, que se celebrarà del 23 al 27 de novembre i comptarà amb la col·laboració de l'AMB, pretén construir un discurs global sobre les polítiques d'ús del temps i fer que Catalunya, amb Barcelona i els municipis de l'àrea metropolitana, sigui un punt de trobada mundial

En els darrers anys, gràcies a l'impuls institucional i de la societat civil, les polítiques d'usos del temps s'han fet un lloc a l'agenda política catalana. Des del 2014 s'organitza la #Setmana dels Horaris (Time Use Week 2020), que s'ha convertit en un espai de discussió de referència a escala internacional sobre l'ús del temps. En aquest context i amb el clar objectiu d'afavorir la cohesió social, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha iniciat un conjunt d'accions per remarcar la importància de la conciliació i els usos del temps, que són un element clau per a la reactivació econòmica i el benestar de la ciutadania. Es tracta d'aspectes estretament lligats amb l'assoliment dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i l'Agenda 2030 i la lluita contra els efectes de la covid-19.

En primer lloc, en el ple de setembre, la Junta de Govern ha aprovat el conveni amb la Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society (BTUI) per impulsar polítiques públiques que afavoreixin la conciliació i un ús del temps més igualitari i saludable, que aspira  aconseguir que la Unió Europea i les Nacions Unides facin recomanacions per impulsar les polítiques d'ús del temps, amb abast mundial. Es tracta d'un acord interinstitucional entre la BTUI, l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l'AMB que, amb aquesta aprovació, es trasllada a escala metropolitana.

En aquest marc, el proper dimarts 3 de novembre l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB celebrarà de manera virtual la jornada "Per una nova organització del temps a l'àrea metropolitana", adreçada a càrrecs polítics i personal tècnic dels ajuntaments metropolitans. Durant la trobada es compartiran bones pràctiques de conciliació i els beneficis que les polítiques del temps tenen per a la ciutadania. L'acte comptarà amb la presència i la participació de la vicepresidenta de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, Montserrat Ballarín; la cocoordinadora de la BTUI, Marta Junqué; la doctora en Polítiques Públiques i Transformació Social, Elisa Stinus, i el consultor especialitzat en polítiques públiques del temps, Xavier Peralta, entre d'altres. També s'ha confirmat l'assistència de l'alcaldessa d'Esplugues de Llobregat, Pilar Díaz, i l'alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret.

Arran de l'acord amb la BTUI i les altres institucions, l'AMB col·laborarà i participarà a la Time Use Week 2020 i 2021, un espai de trobada i debat amb experts de recerca, organitzacions, empreses i institucions que busca construir un discurs global sobre les polítiques del temps. De fet, l'edició d'aquest any, que se celebrarà de manera virtual entre el 23 i el 27 de novembre, és la versió internacionalitzada de la 7a Setmana dels Horaris. Es mantenen, això sí, l'esperit i les accions fetes a Catalunya durant els anys anteriors.

Els diferents debats s'organitzaran al voltant de quatre eixos temàtics: les polítiques locals del temps, el dilema europeu davant la decisió de supressió del canvi d'hora que ha de prendre la UE el 2021, l'impacte de la covid-19 en l'organització del treball i els resultats de les recerques sobre l'impacte de la covid-19 en els usos del temps, fetes en el terreny català, europeu i internacional per part d'organismes com Eurofound, la Harvard Business School, la London Business School o el CEO (Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat de Catalunya).

Related documents
Related links