L'AMB porta a terme actuacions de millora ambiental a la desembocadura del riu Besòs

L'objectiu més important és consolidar aquesta zona com un espai natural més protegit i així potenciar la biodiversitat
Les intervencions consisteixen en la instal·lació de 300 metres de pals i cordes que protegiran una superfície de 10.000 m²

platges del Besòs

L'AMB, en coordinació amb l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, col·loca tancaments de pals i cordes a les platges adjacents a la desembocadura del riu Besòs. Aquesta acció es porta a terme al nord de la platja del Fòrum i al sud de la platja del Litoral, de manera que es doten de protecció ambdues lleres del riu Besòs i una superfície total de 10.000 m2. També s'instal·laran cartells informatius a tot el perímetre per senyalitzar-ho i informar la ciutadania sobre aquestes mesures.

Els objectius principals de les intervencions són:

  • Consolidar la infraestructura verda metropolitana en aquest sector, que connecta el riu Besòs amb el litoral metropolità.
  • Potenciar la biodiversitat amb l'estabilització de zones de vegetació dunar i la continuïtat del corredor biològic entre la desembocadura del Besòs i el litoral, que permetrà l'estada d'aus migratòries, moltes de les quals estan protegides, i la nidificació de corriols, unes aus protegides que han desaparegut de molts trams de costa.
  • Restringir l'accés al bany als sectors més pròxims a la desembocadura del riu. En aquest sentit, es posaran unes boies a l'aigua en paral·lel als espigons de la desembocadura per avisar de la prohibició de banyar-s'hi, amb l'objectiu de millorar les mesures de seguretat. Amb aquestes actuacions, es pretén disminuir el nombre de persones que trepitgen la sorra i la vegetació.
La protecció i millora d'aquest espai natural consisteix en una nova acció basada en la natura que l'AMB està fent a les platges metropolitanes i que s'emmarca dins del Pla de millora de la biodiversitat.


Transformació i millora del tram final del riu Besòs

  • 2006: L'AMB conjuntament amb el Consorci del Besòs, els ajuntaments de Barcelona i Sant Adrià del Besòs i Barcelona Regional va fer intervencions de transformació i millora d'aquest tram final del riu, amb la creació dels espigons i d'un prat, la reordenació dels col·lectors i la construcció del carril bici que arriba fins al mar.
  • 2014: l'AMB va instal•lar tancaments de protecció a la barra de sorra de la desembocadura del Besòs que té una superfície de 2.811 m2, amb l'objectiu d'afavorir el creixement de plantes dunars, la nidificació de corriols i augmentar el nombre d'ocells aquàtics que s'hi aturen.
  • 2015/2019: diferents actuacions de plantació d'espècies dunars per naturalitzar l'espai amb activitats participatives. Aquestes accions s'emmarquen dins de les Jugatecambientals, el cicle d'activitats i els projectes participatius del programa Aprenem a la Xarxa.
  • 2019: es va deixar fusta procedent d'arbres arrossegats per la crescuda del riu Besòs com a punt de refugi de biodiversitat.
  • 2020 (actualitat): reforç i ampliació de protecció de les platges adjacents a les lleres del riu.

Related documents
Related links
Where
Marker
Desembocadura del riu Besòs Sant Adrià de Besòs