L'AMB aposta per l'FP dual, que ofereix garanties d'inserció laboral als joves: el 70% troba feina després de cursar-la

| Subject: Technical and vocational Training

A la metròpolis de Barcelona, només el 5 % de l'alumnat d'FP cursa la modalitat dual, tot i que s'imparteixen 75 títols en 93 centres educatius i els alumnes poden fer estades professionals en 1.173 empreses
L'AMB s'adhereix a l'Aliança per a l'FP Dual, una xarxa estatal d'empreses, centres educatius i institucions que està compromesa amb la formació de qualitat i aglutina les millors iniciatives i experiències d'FP dual

La formació professional dual, que combina la formació dels alumnes als centres educatius amb l'activitat productiva a les empreses, ha demostrat que és un motor de competitivitat i un accelerador de la inserció laboral dels joves. De fet, segons la darrera estadística d'inserció laboral del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya (2019), la inserció laboral dels graduats d'FP dual a Catalunya és del 68,57 %, de manera que els joves troben feina abans que hagin passat nou mesos des que es van graduar.

Per aquest motiu i per les capacitats que ofereix als alumnes, que aprenen ràpidament a adaptar-se a l'entorn laboral i coneixen de prop les necessitats empresarials, l'AMB fa una aposta decidida per l'FP dual i continua impulsant aquest tipus de formació entre els alumnes i els centres de la metròpolis de Barcelona, a través de recursos com els programes amb la Fundació BCN Formació Professional i amb la imminent adhesió a l'Aliança per a l'FP Dual.

Al territori metropolità només el 5 % de l'alumnat d'FP cursa la modalitat dual, mentre que al conjunt de la Unió Europea aquesta xifra arriba al 17 %. L'AMB recorda que l'FP dual es pot cursar en sectors que seran tendències de futur (tecnologies 4.0, processos de digitalització o automatització) i sectors emergents, com la logística.

Per la presència d'indústria, innovació i oportunitats, la metròpolis de Barcelona esdevé un bon escenari per cursar l'FP dual. De fet, concentra el 40,3 % dels alumnes (2.700) que trien aquesta opció formativa a Catalunya (d'un total de 6.700, aproximadament). Actualment, s'hi imparteixen 75 títols d'FP dual en 93 centres educatius i els alumnes poden fer estades professionals en alguna de les 1.173 empreses que hi estan implicades. La mitjana d'hores que els alumnes treballen a les empreses és de 1.000, i això els permet adquirir experiència professional i formar part de l'equip de l'empresa en situacions reals.

L'oferta formativa al territori metropolità és variada i la modalitat dual s'ofereix per a 22 famílies professionals. Les que tenen més matriculacions són administració i gestió, comerç i màrqueting i serveis socioculturals a la comunitat.

El model d'FP dual del futur haurà de tenir, a més, la mirada posada en l'equitat i la perspectiva de gènere, i és que actualment el 62 % d'alumnes que la cursen són homes i només el 38% són dones. En paraules de Montserrat Ballarín, vicepresidenta de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, "aquesta bretxa de gènere ens interpel·la a ser proactius en la incorporació de més noies en els aprenentatges professionals".

L'Aliança per a l'FP Dual

Aquest dimarts, 23 de març, l'AMB ha presentat davant diversos actors del món de l'educació i la formació professional la seva nova aposta en termes d'FP: la imminent adhesió a l'Aliança per a l'FP Dual. Es tracta d'una xarxa estatal d'empreses, centres educatius i institucions compromeses amb una formació professional dual de qualitat, que millori l'ocupabilitat dels joves i que aglutini les millors iniciatives i experiències d'FP dual.

Amb aquesta adhesió, l'AMB i la Fundació BCN Formació Professional començaran a treballar amb la Fundació Bertelsmann per continuar fomentant la formació professional dual a la metròpolis de Barcelona, donant suport als municipis metropolitans i compartint bones pràctiques amb els centres i empreses.

Segons Ballarín, "a la metròpolis de Barcelona hi ha una llarga tradició d'implicació dels ajuntaments en matèria de formació i ocupació actualment bastants municipis estan interessats a potenciar l'FP, també en la modalitat dual". A més, ha afegit que "necessitem un model de formació professional i una FP dual potents, que permetin afrontar el nou context de transformació".

Sara Berbel, presidenta de la Fundació BCN Formació Professional, explica que Barcelona té un teixit productiu que demana talent i, alhora, un jovent que vol feina qualificada. "Es tracta d'un escenari perfecte per a l'FP dual, perquè els alumnes i les empreses es troben per treballar plegats", explica.

Segons Clara Bassols, directora de la Fundació Bertelsmann, "és un plaer treballar conjuntament amb dues entitats tant rellevants com l'AMB i la Fundació BCN Formació Professional per impulsar l'FP dual de qualitat en l'àmbit municipal, l'entorn clau on es produeix aquesta modalitat de formació professional. Amb la feina feta en el marc de l'Aliança per a l'FP Dual, ens hem adonat de la importància de les organitzacions mitjanceres, com ara les administracions municipals que, amb el seu suport i acompanyament als projectes, fan que la implementació d'aquesta modalitat tingui molta més qualitat i èxit."

El futur treball entre les tres institucions serà possible gràcies a un acord marc de col·laboració estratègica que vol posar en valor l'FP dual i impulsar-la. A més, es crearà una taula de treball per impulsar l'FP dual a tots els municipis de la metròpolis, compartint bones pràctiques i coneixement.

Potenciar l'FP, un objectiu ferm de l'AMB

En una clara aposta per la formació professional i els beneficis que aporta tant als estudiants com al teixit empresarial i econòmic del territori, l'AMB i la Fundació BCN Formació Professional també duen a terme:

  • Programa Metròpolis FPLab.
  • Pla de mesures d'innovació a l'FP.
  • Premis FP Emprèn.
  • Observatori de les tendències i estudis sobre la formació professional.
  • Dinamització de taules sectorials sobre l'FP i el món laboral.
  • Informació i difusió de l'oferta formativa al territori.
  • Internacionalització dels centres de l'àrea metropolitana a través de l'acompanyament i la gestió de les beques per als programes de mobilitat europea i internacional com l'Erasmus+ i el Garantia Juvenil.

Related documents
Related links