Gairebé 500 persones planten 1.600 exemplars d'espècies dunars i retiren 120 Kg de plantes invasores a l'Acció Platges Met

| Subject: Beaches

La participació ciutadana s'ha duplicat respecte de l'any passat en una jornada de sol i calor que va propiciar un aforament complet de totes les activitats

Totes propostes van implicar un paper protagonista de la ciutadania en la conservació i el manteniment dels espais dunars

Els assistents escoltant l'explicació de l'activitat

El passat diumenge 23 d'octubre es va portar a terme la cinquena edició de l'Acció Platges Met al litoral metropolità: una jornada de sensibilització ambiental on la divulgació científica i el coneixement es combinen amb activitats d'oci i lleure. Gairebé 500 persones han plantat 1.600 exemplars d'espècies dunars i han retirat 120 kg d'espècies invasores. Aquesta diada, que s'emmarca en el 16è cicle d'activitats als parcs, platges i rius metropolitans, l'ha organitzat i promogut l'AMB en col·laboració amb  els ajuntaments dels vuit municipis metropolitans del litoral.

S'han fet un total de 8 activitats diferents, en què hi han participat moltes famílies, aficionats al medi ambient i apassionats per la biodiversitat.

Les actuacions participatives estan relacionades amb la competència de l'AMB sobre la gestió integral de les platges i la conservació de la infraestructura verda metropolitana.

  • Plantacions a les dunes: a les platges de Castelldefels, Gavà i Sant Adrià de Besòs s'hi han fet plantacions populars d'exemplars d'espècies pròpies dels ecosistemes dunars. A Castelldefels s'han plantat 350 exemplars de borró, alfals marí i violer de mar, i s'han retirat 40 kg d'espècies invasores. A Sant Adrià de Besòs s'han plantat  216 unitats de diferents espècies dunars.
  • Descoberta de la biologia de les tortugues marines que arriben a les platges metropolitanes i com es gestiona la presència d'aquests animals amb la participació del CRAM.
  • Itinerari guiat per experts als espais dunars de la platja del remolar de Viladecans.
  • Activitats de la Jugatecambiental a Montgat i de l'Escola del Mar de Badalona. 

Com a novetats, aquest any destaquen dos fets rellevants:

 

  • Organització d'accions de responsabilitat social corporativa (RSC) a Gavà, Viladecans i Castelldefels, amb la plantació de més de 700 exemplars d'espècies dunars.
  • Estrena de dues noves ubicacions de les Jugatecambientals de les platges metropolitanes: a Montgat, amb una nova Naturaula, i Castelldefels, amb un nou mòdul de la biblioplatja.

La gestió integral de les platges metropolitanes inclou un seguiment ambiental dels espais dunars, en què la retirada de plantes invasores i la plantació de noves espècies ajuden a conservar i recuperar aquests ecosistemes. Al llarg de les pròximes setmanes l'AMB donarà a conèixer l'evolució i l'extensió de les dunes metropolitanes, que han experimentat un creixement al llarg dels darrers anys. 

 

Related documents