El vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB reclama responsabilitat als treballadors de Renfe per finalitzar la vaga de Rodalies

| Subject: Government Action

Demana als treballadors de Renfe que vetllin pels seus interessos laborals sense convertir la metròpolis i els ciutadans en els grans damnificats
També reclama a la Generalitat que no faci un ús polític i partidista en aquest moment de tensió laboral

Tren de Rodalies

Davant la caòtica situació generada per la vaga de Rodalies de Catalunya i els motius que l'han causada, el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB, Antoni Poveda, reclama responsabilitat als treballadors de Renfe per posar fi als greus perjudicis que les aturades estan infligint en la ciutadania. La vaga està motivada principalment per les condicions d'un eventual traspàs del servei de Rodalies a la Generalitat, que deixa les reivindicacions laborals en segon terme. Poveda també insta la Generalitat a deixar de fer un ús polític partidista d'aquesta situació.

En un context de recuperació de les activitats econòmiques i socials i de nova normalitat, cal destacar que l'oferta actual del servei de Rodalies s'ha recuperat i ja és gairebé la mateixa que hi havia abans de la pandèmia. Exactament, supera el 95 % de l'oferta existent abans de la covid-19.

El servei de Rodalies de Catalunya és un pilar fonamental per garantir la mobilitat metropolitana, sense el qual no és possible el bon funcionament de la metròpolis de Barcelona. Així s'ha comprovat quan els treballadors no han complert els serveis mínims i, com a conseqüència, s'ha produït un fort increment del trànsit metropolità, amb el consegüent col·lapse de la xarxa viària. Especialment, tal com ha passat entre finals de la setmana passada i principis d'aquesta, en els accessos a Barcelona.

Els ciutadans estan veient greument compromès el dret a la mobilitat, cosa que afecta directament les seves activitats laborals, socials i econòmiques. Des de l'organisme metropolità es considera que aquest greu perjudici cap al conjunt de la ciutadania no es pot justificar de cap manera pels motius que han portat a la situació de vaga.

La congestió viària està provocant, a més d'elevades pèrdues econòmiques, una important afectació a la qualitat de l'aire. Un greu problema que l'AMB està combatent des de fa temps amb un important paquet de mesures. Entre les més destacades, hi ha la millora del transport públic metropolità i la creació de carrils bus, l'impuls i foment de la mobilitat sostenible i la creació de zones de baixes emissions, com la ZBE Rondes BCN. Tot, per reduir la circulació dels vehicles més contaminants.

Per tots aquests motius, Poveda reclama als treballadors que vetllin pels seus interessos laborals per vies que no converteixin la metròpolis i centenars de milers de ciutadans, també treballadors, en els grans damnificats per les seves demandes particulars, tenint en compte la predisposició a la negociació de Renfe. Unes demandes que, d'altra banda, excedeixen l'àmbit laboral i penetren sobtosament en el terreny del debat polític.

El vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB, Antoni Poveda, ha manifestat: "Reclamem a l'Administració responsable de la definició del servei de Rodalies, que és la Generalitat de Catalunya, que no aprofiti la circumstància actual per fer-ne un ús polític i partidista en aquest moment de tensió laboral".

Related documents