El projecte CD-Clean Urban Mobility arriba a la Green Week europea aquest divendres 23 d'octubre

Back

Aquest projecte ha estat un dels 11 projectes aprovats per l'Institut Tecnològic Europeu de Mobilitat Urbana en la convocatòria extraordinària de propostes de 5 milions d'euros contra la pandèmia de la COVID-19. CD-Clean Urban Mobility COVID-19 és una solució mediambiental innovadora, escalable i inspiradora per a les infraestructures de mobilitat com les estacions d'autobús, metro, aeroport i tren

Imatge cartell banner


El divendres 23 d'octubre, de 17.00 a 19.00 h, es presentarà en línia, en el marc de la Green Week, el projecte europeu CD-Clean Urban Mobility COVID19. Aquest projecte ha estat un dels 11 projectes aprovats per l'Institut Tecnològic Europeu de Mobilitat Urbana en la convocatòria extraordinària de propostes de 5 milions d'euros contra la pandèmia de la COVID-19. CD-Clean Urban Mobility COVID-19 és una solució mediambiental innovadora, escalable i inspiradora per a les infraestructures de mobilitat com les estacions d'autobús, metro, aeroport i tren.

La Green Week se celebra cada any el mes d'octubre, i enguany vol destacar especialment com pot contribuir la biodiversitat en la societat i en l'economia, a més del paper que pot tenir a l'hora de donar suport i estimular la recuperació en un món postpandèmic, amb la generació d'ocupació i creixement sostenible. Amb aquesta premissa, l'objectiu principal del projecte CD-Clean Urban Mobility COVID-19 és demostrar l'aplicació d'una solució aquosa amb el màxim efecte antisèptic per a la desinfecció i protecció d'espais públics com ara el transport públic, per evitar la propagació del virus. La solució facilitarà la vida diària de les persones i disminuirà l'impacte negatiu dels productes químics sobre el medi ambient, que també són nocius per a la salut humana i que s'acaben concentrant en les aigües residuals.

Liderada per la corporació internacional Ferrovial, a través de la seva filial Ditecpesa, en aquest projecte hi participen empreses i organitzacions d'Espanya, Bèlgica i Polònia, com Ferrovial, l'Ajuntament de Barcelona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i la fundació Finnova de Brussel·les. Aquest potent consorci presentarà el projecte acompanyat d'altres ponents internacionals, membres d'institucions europees, de l'EIT Urban Mobility i gerents de projectes europeus de renom com ara Proptech i el de l'espai de coworking Workero, situat al cor de Brussel·les. Plegats, compartiran els reptes de la mobilitat urbana i dels espais públics en un context posterior a la covid-19, així com els instruments de finançament europeu dedicats a aquest tipus d'innovacions, com CD-Clean Urban Mobility COVID-19. 

El compromís dels membres d'aquest projecte se centra tant en la crisi sanitària, com en la mobilitat urbana i l'emergència climàtica. Per això, el projecte CD-Clean Urban Mobility COVID19 està compromès amb l'Agenda 2030 per als objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides 3 (salut i benestar), 6 (aigua neta i sanejament), 7 (energia neta i assequible), 8 (treball digne i creixement econòmic), 9 (indústria, innovació i infraestructures), 13 (acció climàtica) i 17 (aliança pels objectius).   

El webinar "CD-Clean Urban Mobility long-lasting disinfection" serà l'espai indicat per a tots els que aposten per la innovació i veuen els moments de crisi com una oportunitat de canvi verd i sostenible. Tanmateix, a causa de la pandèmia, els usuaris dels països de la Unió Europea han perdut, de mitjana, un 40 % la confiança en el transport públic, i l'Organització Mundial del Turisme ha predit una davallada en el sector turístic d'entre el 60 % i el 80 % el 2020 (amb relació al 2019). En aquest sentit, projectes com CD-Clean Urban Mobility COVID-19 aporten alternatives ecològiques i sostenibles que permetran recuperar aquesta confiança.

Qui som?

EIT Urban Mobility
L'EIT Urban Mobility té com a objectiu accelerar solucions i fer possible la transició cap a un sistema de transport integrat, centrat en l'usuari i realment multimodal. En tant que la principal comunitat europea d'innovació en mobilitat urbana, l'EIT Urban Mobility pretén evitar la fragmentació fomentant la col·laboració entre ciutats, empreses, educació, investigació i innovació per fer front als reptes més urgents de les ciutats. Les universitats, les empreses i els centres d'investigació d'aquesta comunitat treballen braç a braç amb les ciutats, que serveixen com a espais de proves per demostrar que les noves tecnologies poden resoldre problemes reals en ciutats reals a l'hora de transportar persones, mercaderies i residus de manera intel·ligent.

El passat de mes de maig l'EIT Urban Mobility va llançar una convocatòria europea de 5 milions d'euros per finançar 11 projectes d'innovació relacionats amb la COVID-19.

Ferrovial-Ditecpesa
És un dels principals operadors globals d'infraestructures, compromès amb el desenvolupament de solucions sostenibles. La companyia cotitza a l'IBEX 35, forma part dels índexs de sostenibilitat Dow Jones Sustainability Index i FTSE4Good, i aplica en totes les seves operacions els principis del Pacte Mundial de Nacions Unides, subscrits per la companyia el 2002. Ditecpesa lidera aquest projecte innovador i és qui ha unit els esforços d'empreses emergents a través de la seva promoció oberta.

Fundació Finnovaregio
Fundació belga que dona suport al finançament de la innovació en empreses, regions i municipis. Les seves àrees d'especialització són la transferència tecnològica i la innovació en el desenvolupament sostenible, l'economia circular, la gestió d'aigües i residus, ocupació i joventut, TIC i turisme. En aquest projecte, Finnovaregio s'encarrega de la comunicació i la dimensió legal.

AMB
És l'administració pública de la metròpolis de Barcelona, una gran conurbació urbana formada per un total de 36 municipis. Dissenya i planifica la mobilitat metropolitana i gestiona els serveis de transport públic metropolità. Entre els principals serveis, l'AMB planifica i gestiona el Bus Metropolità i el Metro. Just en aquests dos serveis, és on l'AMB està coordinant, juntament amb TMB, el seu operador de gestió directa, les proves pilot del projecte europeu CD-Clean.

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB)
És el principal operador de transport públic de Catalunya i un autèntic referent d'empreses de transport i mobilitat ciutadana a Europa i a tot el món. Juntament amb l'AMB, coordina les proves pilot de CD-Clean i presta les seves instal·lacions i mitjans de transport per als primers assajos fora de laboratori.

Related links

Prova: $provaURL