Barcelona i la seva metròpoli seran la seu del congrés mundial de recerca en usos del temps

En el marc de la Time Use Week, hi participaran les principals persones investigadores en polítiques del temps, com Anne Clémenceau, directora d'Eurostat, la bestseller danesa Camilla Kring, Oriel Sullivan, professora de sociologia de gènere de la University College London i Carla Estivill, professora i membre de la Societat Espanyola de la Son

Continguts, dates i imatge

L'Associació Internacional de Recerca en Usos del Temps, (IATUR), per les seves sigles en anglès) celebrarà el 43è congrés mundial a Barcelona i la seva metròpoli del 27 al 29 d'octubre, dins dels actes que formen part de la Time Use Week, co-organitzada, per la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, l'AMB,  la Diputació de Barcelona i  la Barcelona Time Use  Initiative (BTUI) i amb el suport de l'oficina de Barcelona de la Comissió Europea i Parlament Europeu.

Els anys anteriors, s'havia celebrat a Washington i Budapest i l'any passat estava previst a Tokio, però es va haver de cancel·lar per la pandèmia.  L'objectiu d'aquest congrés és mostrar els avenços de la recerca i connectar-los amb polítiques del temps concretes i aplicables per la ciutadania. Actualment, s'han rebut més de 150 articles. Enguany el Congrés ampliarà la seva vessant científica per incorporar actuacions de polítiques públiques i impacte del temps a organitzacions empresarials.

El Pacte per la Reforma Horària, els pactes del temps municipals i les xarxes d'empreses per usos del temps impulsats en el territori català són instruments pioners igual que el fet que Barcelona fos el primer municipi estatal en tenir una Regidoria de Nous Usos Socials dels Temps. Segons l'organització del congrés, aquestes polítiques han estat un gran atractiu per elegir Barcelona com seu del Congrés.

El congrés tindrà dues ponències principals: una, connectant la salut pública i polítiques del temps en l'era post-covid i la segona, sobre la pobresa del temps i especialment, l'impacte en gènere. Hi participaran, les principals persones referents de recerca mundial com: Anne Clémenceau, directora de l'Eurostat i responsable d'enquestes de temps europees i Oriel Sullivan professora de sociologia de gènere a l'Institut de Recerca Social de la University College London (UCL) i  responsable de l'Enquesta Europea Harmonitzada sobre Usos del Temps al Regne Unit el 2014-2015.
 
La Time Use Week es consolida com la principal trobada mundial per mostrar els avanços de les polítiques del temps

El congrés s'emmarca dins dels actes que formen part de la Time Use Week (també coneguda com a "Setmana dels Horaris", la qual arriba enguany a la vuitena edició). Durant aquesta setmana, Catalunya, amb la seva capital Barcelona i la seva metròpoli, tornarà a ser referent de les polítiques de temps saludable.

El programa de la Time Use Week està estructurat en dos eixos: l'internacional i l'urbà. Dilluns 25 d'octubre se celebraran els debats del temps a escala internacional i europea, els quals inclouen el futur del treball, la reducció de jornada i el de pros i contres a la supressió del canvi d'hora estiu/hivern. I, el dimarts 26, la trobada de polítiques de temps urbanes, en la qual es preveu la participació de més d'una cinquantena de municipis catalans i europeus. Es presentaran les conclusions dels debats de polítiques urbanes que s'han fet durant aquest any, entre d'altres: la ciutat dels 15 minuts, les polítiques del temps aplicades durant la pandèmia i el cronourbanisme com a element de configuració per a unes ciutats més saludables, productives i igualitàries

En la Time Use Week  hi participaran persones investigadores, membres de la Comissió Europea i el Parlament Europeu, institucions catalanes i organitzacions i activistes en els usos del temps  com Camilla Kring, escriptora i consultora especialitzada en Work-Time-Balance i promotora de la B-society i la professora i membre de la Societat de la Son Espanyola, Carla Estivill, entre d'altres.

La Declaració de Barcelona per les Polítiques del Temps

Un dels actes claus de la Time Use Week, serà la Declaració de Barcelona per les Polítiques del Temps, la primera declaració política internacional en usos del temps, signada per les principals institucions, organitzacions i centres de recerca mundials, que demana reconèixer el dret al temps, com un dret de la ciutadania, repartit de manera equilibrada, igualitària, saludable, i eficient,  i formalitza un full de ruta 2022-24 per aconseguir que la UE inclogui recomanacions concretes del dret al temps i es formalitzi l'Agenda Urbana del Temps.

Inscripció a la setmana

Jornada AMB ‘Per un pacte metropolità del temps'

El proper 29 de juny l'AMB celebrarà, conjuntament amb la Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society (BTUI), la jornada "Per un pacte metropolità del temps", emmarcada en l'impuls de les polítiques del temps que vol liderar l'ens metropolità.

Es tracta del primer debat sobre el contingut d'un pacte metropolità del temps per donar suport als municipis en la implementació de polítiques públiques de millora de la vida quotidiana, reivindicar un model de vida saludable, productiu i igualitari a la metròpolis de Barcelona i contribuir a assolir els objectius de l'Agenda 2030.

A Catalunya, més d'un centenar de municipis han aprovat la moció a favor de l'organització del temps i la reforma dels horaris o han fet una declaració institucional. D'aquests, 23 són municipis de l'AMB.

Related documents