Seguiment del projecte GUARDEN

| Subject: Biodiversity, Beaches, International Relations

Assemblea anual que reuneix un grup multidisciplinari de 16 socis de la UE

El passat 25, 26 i 27 de setembre, es va celebrar a Barcelona l'assemblea general anual de GUARDEN, un projecte que reuneix un grup multidisciplinari format per 16 socis de la UE amb diferents casos d’estudi, un dels quals és sobre les platges metropolitanes i hi participa l’AMB a través del programa BioPlatgesMet amb la plataforma de ciència ciutadana MINKA, en la qual participants voluntaris segueixen la biodiversitat de les platges.

 

Visita a les platges i al sistema dunar metropolità

Durant aquesta trobada, es van revisar els avenços aconseguits pel projecte des dels seus inicis en diversos escenaris i es van planificar les tasques futures. A més, es va organitzar una visita a les platges metropolitanes del Prat de Llobregat i Castelldefels per oferir als participants una visió directa dels sistemes dunars i la biodiversitat del litoral de l'àrea metropolitana de Barcelona. Finalment, es van dur a terme diversos tallers per fomentar la presentació d'idees i millorar la gestió dels casos d'estudi, tot contribuint als objectius globals de GUARDEN de protegir la biodiversitat i promoure una gestió sostenible del territori.

 

Ciència ciutadana

El cas d’estudi, que s’emmarca a l’àrea metropolitana de Barcelona, rep el nom local de BioPlatgesMet i compta amb la participació de l'Institut Metròpoli, l'Institut de Ciències del Mar i l'AMB. En aquest cas, l’objectiu és avaluar l'impacte de les actuacions i estratègies de gestió del litoral, tant presents com futures, sobre la biodiversitat i els ecosistemes. Per aconseguir-ho, es promou, a través d’un gran pla de comunicació amb diferents canals i activitats dirigides, la implicació de la ciutadania amb diverses eines innovadores, com ara el projecte MINKA, una plataforma de ciència ciutadana en què els voluntaris publiquen fotografies i observacions de la biodiversitat del litoral; un panell de seguiment que permet l'anàlisi de les dades obtingudes; el desenvolupament de l'aplicació CirculAR, que incorpora la realitat augmentada per a activitats educatives guiades amb instituts, amb l'objectiu de millorar la integració del coneixement sobre biodiversitat, i, finalment, l'aplicació PlantNet per identificar vegetació a través de fotografies.

 

Països i sectors diversos

El projecte GUARDEN té com a missió principal protegir la biodiversitat i contribuir al benestar de les persones, situant-les al centre de les polítiques i processos de presa de decisions. Per assolir aquest objectiu es treballa en el desenvolupament d'aplicacions de suport a la decisió orientades a l'usuari, i s'aprofiten les sinergies creades a través d'associacions amb diverses de les parts interessades. 

Els participants han estat de Bèlgica, Espanya, França, Grècia, Holanda i Xipre, així com de Regne Unit i Madagascar. Entre els socis s'inclouen administracions públiques, centres d'investigació, universitats i proveïdors de solucions innovadores en comunicació i gestió de dades ambientals, els quals tenen la capacitat d'afrontar reptes intersectorials crítics relacionats amb la biodiversitat, el desplegament d'infraestructures d'energia i transport, l'agricultura i el desenvolupament costaner.

Related projects
  • Municipality:
    Badalona, Barcelona, Castelldefels, El Prat de Llobregat, Gavà, Montgat, Sant Adrià de Besòs, Viladecans
    Subjects:
    Beaches, Beaches, Beaches
    Status:
    En curs