16 metròpolis europees aposten per una aliança a través de la declaració de la EMA

| Subject: AMB

La fortalesa i qualitat de les estructures de governança metropolitana són factors determinants per a garantir la cohesió social i la qualitat de vida

La jornada European Metropolitan Authorities (EMA) va portar a Barcelona els alcaldes i presidents d'algunes de les principals ciutats i metròpolis d'Europa. Durant la jornada, organitzada per l'AMB, representants de ciutats i àrees metropolitanes europees van debatre sobre diferents models de governança, col·laboració entre metròpolis i competitivitat territorial. L'objectiu era constituir-se com a grup propositiu i de pressió per impulsar iniciatives polítiques i d'excel·lència en la gestió pública local a les institucions i entitats estatals i europees.

La trobada va agrupar representants polítics de 15 ciutats pertanyents a 10 països (Viena, París, Brussel·les, Torino, Bologna, Toulouse, Oporto, Rennes, Lille, Marsella, Liverpool, Varsòvia, Oslo, Novi Sad i Barcelona) a més de l'OCDE. També van participar xarxes mundials i europees de ciutats com ara: CGLU, Metropolis, Eurocities, Metrex, FMDV i Medcities, fet que ajudarà a oferir una major difusió i impacte de l'acte a nivell d'altres metròpolis europees i del món.

Es van celebrar dues taules rodones de debat; una primera de representants de ciutats i entitats i una segona d'alcaldes i presidentes d'àrees metropolitanes. Aquesta segona taula va comptar amb la presència de Xavier Trias, alcalde de Barcelona i president de l'AMB.

La voluntat de l'AMB, organitzadora de la trobada, és que aquesta tingui continuïtat en el temps i que es pugui celebrar periòdicament en diferents ciutats europees. És per això que es va aprovar la Declaració de Barcelona 2015, un manifest amb 10 punts que advoca per la col·laboració entre metròpolis, la transferència de coneixement i experiències i una petició a la Unió Europea de tracte diferencial en la gestió de recursos del pressupost europeu 2014-2020 i post 2020.