Protecció perimetral de la vegetació de les zones de dunes

Imatge del projecte

Protecció perimetral de la vegetació de les zones de dunes

Fitxa tècnica

  • Temes:
    Platges
  • Estat:
    En curs
  • Tipus / Subtipus:
    Projectes de biodiversitat
  • Municipi:
    Castelldefels, El Prat de Llobregat, Gavà, Viladecans
Descripció

Les platges metropolitanes, així com la resta de platges mediterrànies, han sofert durant anys un important impacte ambiental negatiu a causa de l'elevada freqüentació per part de milions de persones, la urbanització, i en part, la neteja mecànica realitzada abans de posar en valor les superfícies dunars. Tots aquests impactes han posat en risc els ecosistemes d'aquestes platges: les dunes, els sorrals i la vegetació i fauna vinculades. Per conservar aquest ecosistema es proposa delimitar les zones de bany i esbarjo de les zones de protecció dunar de manera que es faci compatible l'ús recreatiu amb l'ús natural de la zona. Així doncs, és necessari el tancament perimetral amb estaques de fusta per impedir l'accés de gossos i persones i evitar la neteja mecanitzada. A més a més, aquest tancament va acompanyat d'una senyalització que explica com protegir i gaudir dels espais dunars. Amb aquestes accions es preveu recuperar els ecosistemes dunars, permetre una nova colonització de la vegetació dunar i fomentar la presència de fauna com la sargantana cendrosa, el conill i el corriol camanegre.

Objectius

  • Recuperar la vegetació pròpia de les zones dunars.
  • Impedir l'accés de les persones i gossos a les parcel·les de protecció i recuperació de la vegetació dunar.
  • Afavorir l'establiment d'espècies de fauna característiques dels ecosistemes dunars.
  • Potenciar l'aspecte natural de les platges metropolitanes, així com la qualitat paisatgística global.
  • Esdevenir un exemple a seguir per a altres municipis amb platges amb usos, superfícies i geomorfologia dunar de caire similar. 
  • Posar en valor aquests espais i el seu valor ambiental a través del tancament, visualitzant un ecosistema que gràcies a aquesta protecció agafa importància.

Actuacions realitzades

Publicacions relacionades
  • Pla de millora de la biodiversitat
    Tema:
    Biodiversitat
    Tipus:
    Tècnic
    Públic:
    Educació no reglada, ciutadania, famílies i lleure
    Edició:
    Plans i programes
    Suport:
    Electrònic
Punts d'interès relacionats
  • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
    Categoria:
    Itinerari
    Descripció:
    Les tres platges de Castelldefels tenen una extensió de gairebé cinc quilòmetres i se situen entre el delta del Llobregat i el massís del Garraf. Són platges de sorra fina on s'hi ha portat a terme un ambiciós projecte de recuperació de la vegetació dunar, que té com a objectiu la conservació, protecció i millora de la qualitat mediambiental de la zona. La platja de la Pineda, a la part nord del terme municipal, té les dunes més consolidades, dins les quals podem trobar un itinerari dunar amb informació sobre fauna i flora, i on s'hi treballen diferents activitats a través de la Jugatecambiental que s'hi instal·la els diumenges de primavera i tardor, al costat del parc de Mar.