Normes Urbanístiques del Pla General Metropolità

Tornar
  • Article
    Clau 10hd

Clau 10hd


Modificació puntual del Pla General Metropolità per a la incorporació del sistema d'habitatge dotacional, clau 10hd, al terme municipal de Montcada i Reixac.

Aprovada definitivament pel conseller de Política Territorial i Obres Públiques, el 19 de febrer de 2008. (DOGC núm. 5158 de 23/06/2008).

MODIFICACIÓ PUNTUAL DEL PLA GENERAL METROPOLITÀ PER A LA INCORPORACIÓ DEL SISTEMA D'HABITATGE DOTACIONAL, CLAU 10hd, DE MONTCADA I REIXAC

NORMES URBANÍSTIQUES

Art 1. Objecte I àmbit de la Modificació de PGM

L'objecte de la present Modificació del Pla general metropolità, és la incorporació del nou sistema d'habitatge dotacional, en l'àmbit del terme municipal de Montcada i Reixac, definint-ne el seu règim dins del marc que estableix la Legislació urbanística vigent i la creació d'una clau específica (10hd) per aquest nou sistema.

Art 2. Definició del sistema d'habitatges dotacionals, clau 10hd

1. Correspon aquesta qualificació al sòl del municipi de Montcada i Reixac que es destina a la realització d'actuacions públiques d'habitatge dirigides a satisfer els requeriments temporals de col.lectius de persones amb necessitats d'assistència o emancipació justificades en polítiques socials prèviament definides, d'acord amb el que preveu l'article 34.3 del Text refós de la Llei d'urbanisme, compatible amb usos d'equipament públic.

2. La nova qualificació d'habitatges dotacionals públics (clau 10hd) s'integra com un ús dotacional específic dins els sistemes del PGM, que es desenvolupa en terrenys de domini públic.

3. La incorporació de nous sòls a la qualificació d'habitatge dotacional, requerirà de la corresponent modificació de PGM on constaran unes fitxes urbanístiques referents a cada un dels sòls afectats. Aquestes fitxes tindran caràcter normatiu i incorporaran les qualificacions proposades i les condicions d'ordenació de cadascun dels àmbits d'actuació.

Art 3. Destí dels habitatges dotacionals

1. Els sòls qualificats d'habitatges dotacionals es destinaran a la construcció d'habitatges en les condicions establertes a l'article 4 d'aquestes Normes.

2. S'admeten els usos dotacionals definits a l'article 212 de les Normes urbanístiques del PGM, compatibles amb l'habitatge.

3. En planta baixa s'admeten també els serveis complementaris de l'habitatge.

Art 4. Desenvolupament i gestió dels sòls clau 10hd

Els habitatges dotacionals es promouran en règim de lloguer i en les condicions que permetin acollir-se a les mesures de finançament d'actuacions protegides en matèria d'habitatge.
El desenvolupament i gestió dels habitatges dotacionals s'acollirà a algun dels següents règims:

2.1. En els sòls de titularitat pública municipal, la construcció dels habitatges dotacionals i la seva gestió, podrà realitzar-se per l'Ajuntament directament, amb conveni amb una altra Administració o bé amb participació de la iniciativa privada, mitjançant l'atorgament d'un dret de superfície o concessió administrativa.

2.2. Els sòls qualificats com equipament comunitari, claus 7a, 7b o 17-7, o amb una altra qualificació de sòl dotacional edificable, de titularitat privada, que es qualifiquin mitjançant la corresponent Modificació del PGM, d'habitatge dotacional (clau 10hd), es desenvoluparan mitjançant un Pla especial integral que concretarà el tipus assignat i definirà les condicions d'edificació, el programa funcional detallat de l'actuació i els usos complementaris que s'admetin, així com els terminis d'edificació i posta en funcionament de l'operació d'habitatges dotacionals. Aquest Pla especial haurà de redactar-se en un termini no superior a quatre mesos de l'entrada en vigor de la Modificació del PGM.

2.2.1 .El Pla especial s'haurà d'ajustar a la següent fórmula de gestió: Cessió, lliure de càrregues i gravàmens, del sòl que es proposi qualificar de sistema d'habitatge dotacional (clau 10hd) i dels terrenys afectats a sistemes inclosos en l'actuació. L'Ajuntament atorgarà un dret de superfície o concessió, per un termini màxim de 50 anys, als titulars que cedeixin el sòl o a qui aquests designin, per a la construcció i explotació dels habitatges dotacionals. En aquest cas, la contraprestació quedarà compensada per la constitució d'aquest dret de superfície o concessió.
Els Plecs de condicions recolliran obligatòriament que, una vegada transcorregut el termini, es produirà la reversió de l'edificació i de les instal.lacions en bon estat de funcionament a l'Ajuntament, lliures de càrregues i gravàmens, sense dret a cap indemnització.
2.2.2.L'incompliment de les obligacions relatives al termini de presentació del Pla especial o altres condicions establertes en aquest, per causes no imputables a l'Administració, habilitarà l'ajuntament a procedir a la mutació del destí del sòl a un altre ús dotacional, d'acord amb l'article 2 o, en el seu cas, a l'expropiació d'aquests. Un cop atorgat el dret de superfície o la concessió, l'incompliment de les condicions establertes en el corresponent Plec es regiran pel que aquest disposi.

2.3. L'Ajuntament podrà establir convenis amb altres Administracions Públiques, o entitats dependents d'elles, per tal de desenvolupar operacions d'habitatges dotacionals en sòls dels quals siguin titulars.

Art 5. Legitimació expropiatòria

La qualificació amb clau 10hd legitima l'expropiació dels sòls qualificats amb aquest destí.

Art 6. Condicions d'edificació

4. L'edificació en els sòls qualificats d'habitatges dotacionals per a joves s'ajustarà al tipus d'ordenació, intensitat edificatória i condicions d'edificació, definits a la fitxa urbanística de cadascun dels sòls amb aquesta qualificació, d'acord amb les condicions de l'entorn.

5. L'edificació podrà desenvolupar-se per llicència directa, en les condicions establertes a l'apartat anterior, llevat que les fitxes normatives disposin la redacció prèvia d'un pla especial urbanístic o d'un pla de millora urbana. En el desenvolupament de les qualificacions 10hd que requereixen planejament derivat, aquest es referirà necessàriament al conjunt de l'àmbit qualificat d'equipament.

6. La modificació de les condicions d'edificació definides en les fitxes normatives requerirà la tramitació d'un pla de millora urbana.

7. Per tot allò no regulat expressament en aquesta Normativa regeixen les disposicions de les NNUU per al tipus d'ordenació assignat al corresponent sòl.

8. Els edificis d'habitatges dotacionals hauran de complir les condicions mínimes d'habitabilitat del Decret 259/2003, de 21 d'octubre, sobre requisits mínims d'habitabilitat en els habitatges i de la cèl.lula d'habitabilitat, i les Ordenances metropolitanes d'edificació, d'aplicació simultània.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL PRIMERA.

El planejament podrà preveure la incorporació de nous sòls a la qualificació d'habitatge dotacional, en el marc de les polítiques socials que es defineixin a l'efecte. La materialització de la qualificació 10hd en aquests sòls requerirà de la corresponent modificació de PGM. En el cas d'incorporar sòls qualificats anteriorment d'equipament comunitari. La MPGM haurà de justificar que no es comprometen les reserves d'equipament de la ciutat, mitjançant la incorporació d'un estudi de la incidència de la proposta en relació al balanç dels sòl d'equipament que consta en el capítol 5 de la memòria d'aquesta modificació.

  • Municipis