Urbanització de la plaça d'en Clos

La urbanització de la plaça d'en Clos ha segregat la circulació viària i ha ampliat l'espai per als ciutadans. El disseny proposa una forma d'escultura urbana que integra els elements d'il·luminació i de mobiliari urbà.

Imatge del projecte
Andrés Flajszer
Fitxa tècnica
  • Data de projecte:
    Gener 2009
    Data inici de l'obra:
    --
    Data fi de l'obra:
    --
    Data d'execució:
    Maig 2010
    Municipi:
    Ripollet
    Superfície:
    1.355 m2
    Cost:
    571.340,24 €
  • Autors:
    Franc Fernández, Fina Frontado (FF&FF Oficina de Arquitectura)
    Direcció de projecte:
    Franc Fernández, Fina Frontado (FF&FF Oficina de Arquitectura)
    Direcció d'obra:
    Fina Frontado (FF&FF Oficina de Arquitectura), Xavier Toledo, Alfonso Villareal (arquitectes tècnics)
    Col·laboradors:
    Antoni Viñuales (tècnic d'obra), Maite Moya, Carolina Lourenço (arquitectes), Guillem Gonzàlez (estructures – BASE DOS), JSS Enginyeria i Arquitectura, Manuel Colominas (paisatgista)
    Contractista:
    EUROCATALANA Obres i Serveis
Premis i reconeixements

Finalista dels Premis Construmat 2011 en la categoria d'Enginyeria Civil.
Seleccionada en els Premis Lamp Lighting Solutions 2011 en la categoria Iluminación Urbana y Paisaje.

Descripció

L'objectiu bàsic de l'actuació ha estat conquerir espai per al vianant sense interrompre els fluxos viaris. La principal aportació del projecte consisteix en la resolució sintètica de les necessitats d'il•luminació, mobiliari urbà i segregació del trànsit rodat mitjançant un únic element escultòric i multifuncional. D'aquesta manera s'afavoreix la unicitat de l'espai en un indret de dimensions reduïdes que dóna cabuda a múltiples usos. L'àmbit d'actuació abasta la superfície de la plaça d'en Clos actual, la zona posterior, i els trams dels carrers adjacents de l'entorn: els de la Palma, la Salut i el Duc de Tetuan.

Per causa de les reduïdes dimensions de la plaça, es proposa una superfície contínua per a la qual s'utilitza un sol tipus de paviment de llambordí Terana-Art de Breinco de color cendra, en patró de combinació aleatòria, que doni un caràcter distintiu a l'espai. Damunt d'aquesta manta es projecta un element únic que serveix com a delimitador i al mateix temps protector dels diferents àmbits.

Aquest senzill element que es corba, puja i doblega, constitueix el resum de la major part del mobiliari urbà. Es tracta d'una peça metàl•lica perforada, dotada de llum LED blanca interior que surt a través de les perforacions i actua com a delimitador dels espais de manera que recondueix el trànsit rodat tant de dia com de nit. D'aquesta manera, i amb un sol gest, s'aconsegueix segregar la circulació rodada de la de vianants. Va equipada amb seients formats per una base plegada d'alumini, que consten de seient i respatller acabats amb Silestone negre, i que estan distribuïts de manera estratègica al llarg de tota la peça. Al punt final, s'aixeca i doblega per transformar-se en columna de llum i il•luminar la part central dels dos àmbits de la plaça.

Aquest banc amb lluminària interior s'ha realitzat amb planxes de ferro perforat i pintat, d'una longitud de 5 metres, soldades al taller en forma de caixa de 45x20 cm oberta per la part inferior. A l'interior d'aquest element de ferro i en tota la seva llargària, s'hi col•loca la lluminària LED String de Phillips que puja pel bàcul fins arribar a l'extrem del braç. Els dos bàculs tenen, a més, lluminàries fluorescents estanques adequades per il•luminar els espais de la plaça. A banda d'aquesta singular peça, s'han instal•lat en façana lluminàries Rama de Sant&Cole per fer llum als carrers i als altres àmbits de la plaça de manera homogènia.

L'enjardinament s'ha dut a terme plantant set lledoners (Celtis australis), uns arbres de tipus mediterrani, distribuïts de manera que afavoreixin un millor aprofitament del sol i de l'ombra, juntament amb vegetació arbustiva en escocells i testos que ajuden a acabar de reconfigurar l'espai i aporten l'amabilitat i l'escala adients dins d'un nucli antic.

On