Piscines municipals

Un gran equipament esportiu integrat en el teixit urbà gràcies al seu disseny singular i organització arquitectònica.

Adrià Goula Photo
Fitxa tècnica
  • Data de projecte:
    Abril 2005
    Data inici de l'obra:
    --
    Data fi de l'obra:
    --
    Data d'execució:
    Juny 2007
    Municipi:
    Sant Feliu de Llobregat
    Superfície:
    8.035,58 m2
    Cost:
    8.756.109,13 €
  • Autors:
    Claudi Aguiló Riu, Martí Sanz (AMB); Claudi Aguiló Aran, Albert Domingo (Data AE)
    Col·laboradors:
    Anna Harder, Sergi Hoflant, Lluís Moya (BOMA); Laia Roca (Aribau 70); Emma Martí, Rosa Gornà, Albert Ruiz-Busquets (AMB)
    Contractista:
    FCC
Premis i reconeixements

Seleccionada en els V Premis Catalunya Construcció en la categoria Direcció o Gestió de l'execució de l'obra.

Descripció

L'objectiu principal del projecte ha estat dissenyar una construcció que fos compacta per reduir la volumetria potencial de l'equipament; singular, per la utilització de sistemes constructius contemporanis; sensible a les particularitats del lloc perquè resolgués l'impacte d'ubicar un gran equipament en un teixit urbà consolidat, i responsable en l'organització arquitectònica de les demandes del programa.

L'edifici es disposa semisoterrat i paral·lel al traçat de la Biblioteca Montserrat Roig. Amb això es pretén potenciar la continuïtat del teixit urbà i no destacar la condició d'objecte aliè a l'entorn immediat.

A causa de la superfície limitada de solar, els diferents usos se superposen verticalment. La planta baixa agrupa el vestíbul principal i les zones de vestidors i piscina i els procura el màxim sol possible. La planta primera aglutina les grades d'espectadors, els usos esportius complementaris, l'àrea administrativa, la sala de trobada i el bar. La planta soterrani concentra les maquinàries, dipòsits i vasos, i els vestidors dels treballadors amb accés directe des del pati posterior per facilitar les tasques de manteniment. La planta coberta esdevé suport de plantació, de l'activitat del solàrium i de plaques solars.

L'edifici connecta amb el teixit urbà mitjançant tres accessos. El del vestíbul d'entrada és a la façana oest, i reforçarà el seu caràcter de principal quan la línia ferroviària quedi soterrada; el segon se situa al carrer de la Mare de Déu de Montserrat: permet entrar directament al bar i a l'equipament; el tercer és contigu al segon i funciona com una entrada al pati reservada al manteniment.

Per al tancament de l'edifici s'han fet servir panells autoportants de formigó que comprenen tota l'alçada de l'edifici i li atorguen una imatge uniforme i alhora variada, ja que les obertures es disposen segons les necessitats dels espais interiors. Així, depenent de la privacitat de l'activitat i de l'orientació, l'acabat del vidre és transparent o translúcid, o bé es protegeix amb un filtre solar. A la façana nord, el mateix element de façana es converteix en la tanca del pati posterior el qual crea un espai de transició entre l'equipament i els habitatges adjacents. A la façana sud, una filera d'arbres fa ombra a l'estiu i permet l'entrada de sol a l'hivern.

S'ha optat per la il·luminació natural directa a les àrees amb més demanda lumínica. A les zones més interiors es disposen unes lluernes a la coberta que permeten, a més, en combinació amb unes obertures practicables en façana, una ventilació natural, així com l'evacuació de l'aire calent que s'hi concentri.

Els materials de l'estructura són el formigó armat per als murs, pilars i sostres; l'acer que s'utilitza com a estructura vertical per alleugerir el gruix de les façanes nord i sud, i la fusta, com a material lleuger per cobrir les grans llums en coberta. Les lluernes de coberta es resolen amb una estructura lleugera de fusta perquè el comportament del material sigui compatible amb el de l'estructura que els suporta.

On