Parc dels Pinetons i Torrent d'en Tortuguer

El projecte recupera un paisatge oblidat propi dels torrents mediterranis a través del disseny del cicle de l’aigua i la vegetació escollida. El curs d’aigua estacional emergeix com a patrimoni històric natural de la ciutat per recuperar les condicions de ribera i donar continuïtat al parc del Pinetons, que connecta amb la Casa Natura.

Foto: Jeroen Van Mieghem
Fitxa tècnica
 • Data de projecte:
  Gener 1997
  Data inici de l'obra:
  --
  Data fi de l'obra:
  --
  Data d'execució:
  Gener 2020
  Municipi:
  Ripollet
  Superfície:

  118.720 m2 (total)

  Cost:
  4.099.787,78 €
 • Contractista:
  Voltes Connecta
Finançament

AMB 

Ajuntament de Ripollet

Descripció

El projecte de Recuperació del Torrent d’en Tortuguer pretén que torni un paisatge oblidat.
L’espai, recuperat com a patrimoni històric natural de la ciutat, dóna continuïtat al Parc del Pinetons i el connecta amb la Casa Natura.

S’emergeix el curs d’aigua, avui en dia canalitzat, amb els recursos del lloc per afavorir la recuperació de les condicions de ribera pròpies d’un torrent mediterrani, temporani, amb un flux d’aigua fluctuant al llarg de l’any. Així es recrea l’hàbitat de les zones humides a través d’espais d’inundació temporal en benefici de la biodiversitat i consolidació d’algunes espècies.

El disseny del cicle de l’aigua es basa en controlar les escorrenties, acumular l’aigua en punts de retenció de recreació del paisatge i augmentar la infiltració al propi terreny.
La plantació de la vegetació expressa el gradient de les necessitats hídriques.
Serà amb la gestió dels recursos disponibles, que es reproduirà la dinàmica dels torrents mediterranis.
 

On