Parc del Mamut Venux: espai per a diferents activitats

Tornar
Imatge del parc
Simon García

El nou parc urbà ofereix un gran espai verd ple d'activitats pel municipi, reserva un espai per a un futur centre cívic i reurbanitza els carrers adjacents. El seu disseny consisteix en un sistema en forma d'ameba que crea un seguit de recorreguts, uneix els diferents accessos i genera espais amb noves activitats lúdiques.

Fitxa tècnica

Data de projecte:
Febrer 2015
Data inici de l'obra:
--
Data fi de l'obra:
--
Data d'execució:
Octubre 2016
Municipi:
Sant Vicenç dels Horts
Superfície:
8.461,68 m2
Cost:
1.055.998, 45 €
Autors:
Josep Muxart (AMB)
Col·laboradors:
Equip AMB: David Aguilar, Javier Duarte, Laia Ginés, Jonatan Álvarez, Jordi Bardolet, Cristian Catalán, Yessica Ramajo / Amidaments i pressupost: Carlos Ruiz
Contractista:
Eurocatalana Obres i Serveis

Descripció

El projecte preveu, d'acord amb un procés previ de participació ciutadana, la urbanització del solar, ocupat fins aleshores per una escola, per transformar-lo en un nou parc urbà, un enclavament entès com un gran espai verd transitable que inclou la reserva d'un espai per a un futur equipament destinat a centre cívic, a més de la reurbanització dels carrers adjacents.

El parc s'organitza amb la disposició d'un sistema d'amebes i crea un seguit de recorreguts que uneixen els diferents accessos. En aquest sentit, l'estratègia d'intervenció ha consistit a establir una matriu física a base de macro i micronodes. S'entén com a micronode un nucli d'activitat concreta i com a macronode, el sumatori dels micronodes. El conjunt de macronodes configura l'espai verd del parc, de manera que els espais intersticials generen els recorreguts arterials.

Per a la configuració del parc s'ha utilitzat un encintat de paviment de formigó prefabricat que dona forma als diversos espais, mentre que els itineraris interiors s'han pavimentat amb formigó realitzat in situ. Els diferents usos, com ara les zones d'activitats per a gent gran i els jocs infantils, s'han pavimentat amb sorra de riu rentada, i la zona de petanca i l'esplanada, amb sauló estabilitzat. L'enllumenat del parc, amb la voluntat d'establir una semblança amb els elements arboris, s'ha resolt amb un element configurat amb tres columnes de forma i alçària diferents.

Pel que fa a la vegetació, s'ha optat per espècies autòctones tant de fulla perenne com de fulla caduca. A l'espai central del parc, les espècies de fulla caduca minimitzen la radiació solar a l'estiu i ajuden a reduir la temperatura, mentre que a l'hivern permeten disposar d'un bon assolellament. Per contra, les espècies perennes se situen a banda i banda de la carretera de manera lineal i funcionen com a barreres acústiques. A més, amb l'objectiu d'introduir el verd a la ciutat, les espècies perennes són de la mateixa vegetació autòctona existent al parc del Pi Gros, mentre que les de fulla caduca són com les del Parc Agrari del Baix Llobregat.

Per a la reurbanització dels carrers adjacents s'ha optat per una plataforma única com a model de mobilitat de prioritat invertida. La pavimentació s'ha resolt amb llambordes de diversos formats i es caracteritza per la seva transició difusa i per establir un patronatge que varia en funció de l'ús previst. Els espais reservats als vehicles i als vianants s'han limitat amb una franja configurada per l'arbrat, l'enllumenat i la recollida d'aigües. Els bancs, a manera de límit, es distribueixen per dissuadir l'aparcament incontrolat.

Enllaços relacionats

Prova: $provaURL