Jardins de la Font del Rector

Un nou recorregut millora el paisatge urbà i connecta les places principals del municipi: la plaça de la Vila, la plaça de la nova biblioteca i la plaça de l’Església. L’espai públic i el paisatge de l’aigua s’uneixen per crear un itinerari que s’adapta al terreny i connecta ambdues ribes de la riera amb una nova plataforma.

Foto: Adrià Goula
Fitxa tècnica
  • Data de projecte:
    Febrer 2019
    Data inici de l'obra:
    --
    Data fi de l'obra:
    --
    Data d'execució:
    Novembre 2021
    Municipi:
    Sant Climent de Llobregat
    Superfície:

    5.456,80 m2 (urbanització)

    Cost:
    497.622,00 €
  • Direcció de projecte:
    Robert Bagó, Ramiro Chiriotti, Màrius Quintana (Col·lectiu Brusi)
    Direcció d'obra:
    Robert Bagó, Ramiro Chiriotti, Màrius Quintana (Col·lectiu Brusi)
    Direcció d'execució: E3 Solinteg (jardins), Mireia Diaz (AMB)
    Col·laboradors:
    EQUIP AMB: Àlvaro Sainz, Carlos Villasur. EQUIP EXTERN: Bernuz-Fernandez Arquitectes, Naxal Arquitectura, Oriol Vidal Enginyeria, Zeb3consulting, Enginyeria Reventós, Anna Zahonero.
    Contractista:
    Bigas Grup SL, Rehacsa
Premis i reconeixements

Seleccionada, XII Bienal Iberoamericana de Arquitectura y Urbanismo 2021

Finançament

AMB

Ajuntament de Sant Climent de Llobregat

UE-FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional)

Descripció

El projecte dels Jardins de la Font del Rector articula una intervenció conjunta de Paisatge, Espai Públic i Arquitectura juntament amb la Biblioteca de Ca l'Altisent. El projecte neix de la idea de crear un nou recorregut urbà connectant de manera accessible diferents edificis i espais públics situats en un entorn vegetalitzat amb un important desnivell topogràfic.

El parc es concep com un nou itinerari que s'obre pas en un àmbit en el qual la vegetació de riera ha anat guanyant terreny amb el pas del temps. Uns espais de descans i de contemplació complementen el recorregut i recuperen l'accés a l'antiga Font del Rector.

Aquesta infraestructura connectora discorre a través d'un espai natural revegetalitzat amb espècies autòctones que s'integren amb la vegetació espontània. El seu traçat segueix les corbes de nivell per a modificar el mínim el perfil natural del terreny. La connexió entre les dues ribes de la riera es realitza a través d'una plataforma que actua de mirador cap a la restaurada Font del Rector. El resultat és un recorregut zigzaguejant totalment accessible entre la nova plaça de la Biblioteca i la plaça de l'Església a través d'un espai natural regenerat. Els recorreguts formats per travesses de formigó prefabricat garanteixen una gran permeabilitat del terreny. Aquestes travesses reinterpreten els camins forestals que salven desnivells i superfícies complicades amb entarimats de fusta.

Més enllà de l'obertura al públic d’un jardí i uns terrenys en desús convertint-los en espais públics en contacte amb la natura, i una petita plaça d’accés a la nova biblioteca, la gran transformació del projecte ha estat la seva funció connectora. El recorregut accessible que salva un desnivell de més de 12 metres ha lligat espais desvinculats del centre i potenciat una millora del teixit urbà creant en un eix de comunicació fonamental en el centre de Sant Climent.

On
Enllaços relacionats