Biblioteca pública

Una biblioteca connectada amb l'Ateneu que completa la trama urbana de la N-340 al seu pas per Cervelló.

Jordi Surroca
Fitxa tècnica
  • Data de projecte:
    Juliol 2001
    Data inici de l'obra:
    --
    Data fi de l'obra:
    --
    Data d'execució:
    Desembre 2006
    Municipi:
    Cervelló
    Superfície:
    1.086,46 m²
    Cost:
    2.005.591'59 €
  • Direcció de projecte:
    Pilar Armand-Ugón, Elsa Ibar.
    Col·laboradors:
    Andreu Picó, Bernuz Fernández Arquitectes SL, Proen Projectes Enginyeria SL, Simbiòlisi SCP.
    Contractista:
    Sapic
Premis i reconeixements

Finalista en els IV Premis Catalunya Construcció en la categoria de Direcció o Gestió de l'Execució de l'Obra.

Menció en els Premis Construmat 2007 a la Innovació Tecnològica.

Seleccionada en la 2na Triennal d'Arquitectura i Urbanisme del Baix Llobregat, Alt Penedès i Garraf en la categoria de Nova Planta d'Equipaments i Serveis.

Descripció

La biblioteca és un edifici concebut amb la idea de donar resposta a una sèrie de preexistències com ara les territorials, les característiques de l'estructura urbana, la situació respecte de la població i la singularitat de no disposar de sòl per edificar-lo.

Cervelló és una població situada al Baix Llobregat, assentada al peu del port d'Ordal i que gaudeix d'una accentuada topografia que permet percebre l'entorn natural. L'antiga N-340 estructura en forma de pinta el teixit urbà. Un cop construïda la nova variant exterior, la carretera segueix sent l'eix principal i vertebrador de la vila, però passant de ser un espai absorbit per l'intens tràfic rodat a ser un espai públic propi de la població. Al llarg d'aquest eix es percep el ritme existent de la successió de les diferents façanes. Aquest ritme es troba també en el moviment de les testeres que amb els seus acabats i formes proporcionen riquesa i varietat. L'edifici pretén ser una continuació d'aquest ritme generant un moviment i seguint el compàs marcat pel teixit urbà.

El lloc és un buit de la trama urbana on la permeabilitat de l'aire, de la llum i la transparència marquen la traça del pas d'una riera. Donada la centralitat respecte de la població, l'edifici dóna façana a la via existent i incorpora les entrades de llum, tamisos i transparències. En aquest indret, el fort desnivell topogràfic va permetre construir-hi l'equipament de l'Ateneu que, salvant la riera i enrasant la cota de la seva coberta amb el carrer Major, configura una plaça pública. Dita plaça està dividida en dos àmbits, un que funciona com a accés a l'Ateneu i com a pas des del carrer Major al carrer de Santa Anna, i l'altre un cul-de-sac poc utilitzat que la biblioteca incorpora per al seu ús.

La singularitat de no disposar de solar lliure d'edificació i el fet de trobar-se l'estructura de l'Ateneu al límit de capacitat, han estat factors determinants per al disseny de l'estructura. L'Ateneu es troba a cavall de la riera, la Biblioteca a cavall de l'Ateneu. Per sobre de l'Ateneu s'hi ha alçat un edifici pont en què dues grans bigues de gelosia d'uns 30 metres de llargada i dues plantes d'alçada es recolzen als extrems amb una fonamentació segura i exempta tant de l'Ateneu com de la riera.
Enfront de l'horitzontalitat marcada per la gelosia, l'estructura transversal de l'edifici introdueix un segon ordre que pauta el seu tancament i aconsegueix el moviment necessari per incorporar aquest joc de llum, ombres i transparència que transmet el lloc.

El programa es desenvolupa en quatre plantes. A la planta baixa s'hi troba el vestíbul d'accés, la zona de premsa i l'àrea infantil: comunica amb un pati exterior i amb el nucli de comunicació vertical. A la planta soterrani, ubicada dins l'edifici de l'Ateneu, hi ha la sala polivalent i el magatzem. A les plantes primera i entresolat, situades a l'espai generat per l'estructura pont, es desenvolupa el programa principal de la biblioteca: a la planta primera s'hi ubica l'àrea general, la zona de música, imatge i revistes així com l'espai de suport, la zona de treball intern i el despatx de direcció; a la planta superior i a doble alçada hi ha la resta del programa de l'àrea general.

On