Parc del Molinet

Santa Coloma de Gramenet
Ernest Costa

Des de l'indret enlairat on es trobava l'antiga Torre Roja, s'obren en ventall les plataformes que componen el parc del Molinet. Més naturals i adaptades a la forma de les antigues feixes de conreu les de la part baixa, planeres i formant una gran plaça mirador les de dalt. La vegetació arbòria està formada per espècies de fulla caduca, principalment oms i àlbers. Les taques d'arbusts són abundants i amb força varietat d'espècies.

Inauguració: 1989

Superfície: 24.984,74 m2

Adreça: Av. Mn. J. Pons i Rabadà - Av. de la Generalitat Santa Coloma de Gramenet

  • Informació general

    Parc mirador

    Ernest Costa

    Informació de servei

    Vegetació singular, vista panoràmica, fonts d'aigua potable, jocs infantils, porteries de futbol, WC. Centre de creació de música moderna i arts plàstiques.

    Descripció

    Des de l'indret enlairat on es trobava l'antiga Torre Roja, s'obren en ventall les plataformes que componen el parc del Molinet. Més naturals i adaptades a la forma de les antigues feixes de conreu les de la part baixa, planeres i formant una gran plaça-mirador les de dalt, juntes responen als usos i requeriments que ha de complir un parc com a lloc de passeig, de repòs i de lleure. La vegetació arbòria està formada per espècies de fulla caduca, principalment oms i àlbers. Les taques d'arbusts són abundants i amb força varietat d'espècies.

  • Història

    Un dels masos més antics de Santa Coloma

    Al vessant de migdia del turó del Puigfred, el Parc es troba en terres que foren de l'antiga finca agrària de la Torre Roja, un dels masos més antics de Santa Coloma. Documentat des del segle XV, es creu però que era el mateix mas o torre que en el segle XI va ser la casa del vescomte Guifred, i que donà nom a la muntanya coneguda també com a "muntanya del Sanatori".

    El Molinet, antic molí fariner
    Sota del mas i al costat del riu, hi havia el molí fariner d'en Tristany (els Tristany eren propietaris de la Torre Roja) que després es digué el Molinet i donà nom a l'indret i al Parc. Els molins de la vora esquerra del riu, amb origen als segles IX i X, foren molt importants per a Santa Coloma i Sant Adrià; el camí vorer s'anomenava camí dels Molins, i del Rec Comtal se'n digué "Rec Molnar" perquè les seves aigües impulsaven deu molins fariners. Cap a finals del segle XIX, n'havien desaparegut la majoria a causa de les modernes farineres.

    El Molinet, indret de berenades
    El Molinet havia estat tradicionalment lloc d'esbarjo dels molts barcelonins, que hi anaven les festes assenyalades a passar el dia i a fer berenades sota l'ombra fresca de les vernedes i salzedes de la vora del riu. Hereu d'aquesta tradició és l'actual restaurant del Molinet (sota mateix del pont), amb unes aspes de molí a la façana.

    El Molinet i el pas del riu
    El riu ha estat sempre una forta barrera per a la comunicació dels pobles d'ambdós marges. Els seus habitants, al llarg del temps, han anat utilitzant diferents enginys per salvar aquest obstacle. Els antics passa rius (homes que passaven la gent a collibè), els guals, les passarel·les de taulons (en algunes de les quals es cobrava el dret de pontatge o dret de pas) i els ponts de fusta, foren fins al 1915, en què es construí a Santa Coloma el primer pont de maçoneria, un fer i desfer constant al ritme de les riuades, dites "besosats".

    El nou pont del Molinet, construït el 1978 per la Corporació Metropolitana, connecta el Bon Pastor, actualment de Barcelona, amb el Raval de Santa Coloma, en un lloc tradicional de pas del riu, on hi ha també en ús una passarel·la.

    El Molinet, lloc idoni per a la salut
    El bon clima del lloc el féu sovint refugi contra les epidèmies que s'abatien damunt Barcelona. L'Associació de l'Esperit Sant va comprar una part de la finca de la Torre Roja a la carena de la serra de Sistrells, per construir-hi un sanatori antituberculós per a gent pobra. Així va néixer l'Hospital de l'Esperit Sant, inaugurat el 23 d'abril de 1917. Un cop eradicada la malaltia, s'ha convertit en Hospital Comarcal concertat amb la xarxa pública de Catalunya.

    El segle XX
    Fins a la revolució industrial, Santa Coloma seguí el curs de totes les viles rurals del Barcelonès, amb una agricultura pròspera on predominava la vinya i els cereals (la paraula Gramenet ve de graminetu, o sigui, "camp de gram"), i els productes de l'horta que es portaven a Barcelona.

    En iniciar-se la industrialització els conreus foren ràpidament ocupats per fàbriques i habitatges que havien de respondre a un monstruós creixement de la població (de 15.281 habitants el 1950 a 133.138 el 1991). La planificació era inexistent i els edificis, convertits en protagonistes del paisatge, s'estenien pels conreus, s'enfilaven pels turons i ocupaven fins i tot la llera del riu.

    Sortosament, la finca de la Torre Roja es va escapar d'aquest procés i es va mantenir dempeus fins als anys 80. L'antiga Corporació Metropolitana va expropiar els terrenys necessaris per a l'execució d'un ambiciós projecte d'àmbit metropolità amb la pretensió de rehabilitar i reequipar un sector marginal de Santa Coloma, Badalona i Sant Adrià. En aquest sector, des de finals dels anys setanta, l'Administració metropolitana ha construït el pont del Molinet, la plaça de Salvador Dalí amb els vials adjacents de distribució de trànsit entre els tres municipis i Barcelona, el parc del Molinet i la placeta enjardinada del carrer Madrid de Badalona.

  • Normes d'ús
    Utilitzeu les papereres.
    Utilitzeu les papereres.
    El residu recollit es porta a una planta de triatge.
    Prohibit fer foc (només és permès als parcs amb servei de barbacoa).
    Prohibit fer foc (només és permès als parcs amb servei de barbacoa).
    Porteu el gos lligat.
    Porteu el gos lligat.
    Respecteu les indicacions en aquells parcs o localitzacions on no es permet l'accés als gossos (Exemple: àrea de jocs infantils, jardins botànics i jardins històrics).
    Recolliu les deposicions dels gossos.
    Recolliu les deposicions dels gossos.
    No allibereu animals domèstics.
    No allibereu animals domèstics.
    L'alliberament incontrolat posa en perill la fauna autòctona.
    No doneu menjar als animals. L'alimentació incontrolada dels animals empitjora la qualitat de l'aigua dels llacs i estanys, genera males olors i desencadena problemes higiènico- sanitaris.
    No doneu menjar als animals. L'alimentació incontrolada dels animals empitjora la qualitat de l'aigua dels llacs i estanys, genera males olors i desencadena problemes higiènico- sanitaris.
    Respecteu la vegetació.
    Respecteu la vegetació.
    No feu sorolls molestos.
    No feu sorolls molestos.
    Prohibit pescar a les làmines d'aigua, llacs i estanys.
    Prohibit pescar a les làmines d'aigua, llacs i estanys.
    Prohibit banyar-se a les làmines d'aigua, llacs i estanys.
    Prohibit banyar-se a les làmines d'aigua, llacs i estanys.
    Prohibit circular amb vehicles de motor (excepte vehicles de serveis).
    Prohibit circular amb vehicles de motor (excepte vehicles de serveis).

Localització

Com anar-hi?
Transports al voltant de...