Parc del Calamot

Gavà
Ernest Costa

El parc està situat al sud-oest del nucli edificat de Gavà, al barri de les Panes. La pineda i el garroferar són els elements bàsics, que l'estructuren en dos sectors. Els colors de murs i paviments (vermells, terres i ocres) són els mateixos que els dels materials naturals de la zona.

Inauguració: 1998

Superfície: 59.651,25 m2

Adreça: Avinguda de Joan Carles I. Gavà

  • Informació

    Pedres, pinyes i garrofes

    Ernest Costa

    Informació de servei

    Lloc d'interès històricoarquitectònic, vegetació singular, vista panoràmica, fonts d'aigua potable, jocs infantils, jocs gimnàstics, pista de monopatins, aparcament de bicicletes, aparcament, bar.

    Descripció

    El Parc és una lleugera elevació del terreny, amb un paisatge dominat pel vermell de les roques i el verd fosc dels pins i els garrofers. És un paisatge antic, d'una austeritat serena, que a la primavera s'esquitxa de color amb la florida de gran quantitat d'herbes i arbusts. La pineda i el garroferar són els elements bàsics, que l'estructuren en dos sectors. Els colors de murs i paviments (vermells, terres i ocres) són els mateixos que els dels materials naturals de la zona.

  • Història

    Història del parc

    L'indret conegut amb el nom de la Roca, on avui és el Parc, i el turó del Calamot han estat poblats des de molt antic. Així ho testimonien les restes ibèriques i romanes trobades al lloc i la documentació existent sobre la fortalesa medieval de la Roca (amb el seu nucli de població i la capella de Santa Magdalena) i sobre els masos de l'Horta i de Can Ribes. Els garrofers, ametllers i oliveres del Parc provenen dels antics conreus d'aquests masos.

    El Pla General Metropolità de 1976 va qualificar de zona verda l'àmbit actual del parc del Calamot. El projecte, aprovat per l'Ajuntament de Gavà el 1997, es va redactar a la Direcció de Serveis de l'Espai Públic de la Mancomunitat de Municipis de l'AMB. Les obres de construcció es van iniciar el mes de juliol de 1997 i van acabar al final de 1998. Des d'aleshores el parc del Calamot forma part de la Xarxa de Parcs Metropolitans. El Servei de Promoció i Conservació de l'Espai Públic de l'AMB s'ocupa del seu manteniment i de la divulgació dels seus valors.

    El poblat ibèric del Turó del Calamot

    La construcció del poblat ibèric del Calamot es vincula amb el període de maduresa de la cultura ibèrica, segles IV i III aC.

    L'indret complia les condicions necessàries: un turó fàcilment defensable i estratègicament situat, prop del mar (la costa aleshores seguia aproximadament la carretera de Santa Creu de Calafell), d'una vall de comunicació cap a l'interior i de petites planes cultivables. Boscos d'alzina i de ribera poblaven les muntanyes i les valls properes. Les peces trobades al turó (ceràmiques, pesos de xarxa, fusaioles i peces de teler, banyes de cérvol, etc.) expliquen alguns aspectes de la vida quotidiana dels ibers, un poble dotat d'una civilització complexa i avançada caracteritzada per la seva obertura al món mediterrani. Es creu que el poblat es va mantenir actiu fins a la dècada dels quaranta o trenta aC, amb una certa coexistència amb els colonitzadors romans.
    Les seves restes han estat molt afectades per l'erosió i es desconeix el que en pot quedar perquè no s'han realitzat excavacions arqueològiques sistemàtiques.

    El mas de l'Horta

    En el sector que formarà part de la futura ampliació del Parc, hi ha les restes d'una històrica masia, amb orígens al segle X. Va ser una important hisenda dedicada als conreus d'horta, vinyes, oliverars, garrofers, cereals i també a la ramaderia. Des de temps feudals és coneguda com l'Horta, l'Horta del Baró i l'Horta del Senyor, referint-se al senyor que ocupava la casa o castell de la Roca (situada en un lloc incert dels volts del Calamot i avui desapareguda) al qual estava estretament vinculada.

    El mas de l'Horta, encarat a migdia i dominant la plana del delta, és una casa de planta baixa i primer pis, sense golfes. Cal remarcar les llindes i els brancals de pedra, el rellotge de sol i el ràfec de la coberta. Ha passat per diverses reformes i addicions.

    A la llinda d'una finestra del primer pis hi ha la data de 1653.

    L'any 1700 consta inscrit a l'era, de proporcions considerables, i la data de 1837 destaca a la porta del corral davant de l'era. A la tanca encara es conserven espitlleres de defensa. La importància pagesa d'aquest mas es fa palesa en la presència de sitges, corrals i serveis agrícoles. Abandonat de fa temps i inclòs al catàleg de patrimoni de Gavà, el mas de l'Horta és avui de propietat pública i es preveu la seva restauració i futur ús com a equipament.

    Llocs propers d'interés - Can Ribes

    Darrere el Parc, enmig d'una vegetació densa de pins i xiprers que com una pantalla protectora l'aïlla dels blocs d'habitatges que l'envolten, s'aixeca la senyorívola masia de Can Ribes. El seu nom ha perdurat des del segle XVIII quan Francesc Ribes, fabricant d'indianes i ciutadà honrat de Barcelona, va comprar dos masos rònecs situats en el lloc de la Roca i 30 mujades de terra per invertir part del seu capital i poder gaudir d'una segona residència.

    Segons documents de l'Arxiu de la Baronia de l'Eramprunyà, l'antiga casa-castell de la Roca es localitzava dins d'aquesta propietat. Can Ribes ha arribat als nostres dies en perfecte estat de conservació. Té coberta a 4 aigües, disposa de llindes, brancals i trencaaigües de pedra, així com d'una galeria d'arcades perimetral.

  • Activitats
  • Normes d'ús
    Utilitzeu les papereres.
    Utilitzeu les papereres.
    El residu recollit es porta a una planta de triatge.
    Prohibit fer foc (només és permès als parcs amb servei de barbacoa).
    Prohibit fer foc (només és permès als parcs amb servei de barbacoa).
    Porteu el gos lligat.
    Porteu el gos lligat.
    Respecteu les indicacions en aquells parcs o localitzacions on no es permet l'accés als gossos (Exemple: àrea de jocs infantils, jardins botànics i jardins històrics).
    Recolliu les deposicions dels gossos.
    Recolliu les deposicions dels gossos.
    No allibereu animals domèstics.
    No allibereu animals domèstics.
    L'alliberament incontrolat posa en perill la fauna autòctona.
    No doneu menjar als animals. L'alimentació incontrolada dels animals empitjora la qualitat de l'aigua dels llacs i estanys, genera males olors i desencadena problemes higiènico- sanitaris.
    No doneu menjar als animals. L'alimentació incontrolada dels animals empitjora la qualitat de l'aigua dels llacs i estanys, genera males olors i desencadena problemes higiènico- sanitaris.
    Respecteu la vegetació.
    Respecteu la vegetació.
    No feu sorolls molestos.
    No feu sorolls molestos.
    Prohibit pescar a les làmines d'aigua, llacs i estanys.
    Prohibit pescar a les làmines d'aigua, llacs i estanys.
    Prohibit banyar-se a les làmines d'aigua, llacs i estanys.
    Prohibit banyar-se a les làmines d'aigua, llacs i estanys.
    Prohibit circular amb vehicles de motor (excepte vehicles de serveis).
    Prohibit circular amb vehicles de motor (excepte vehicles de serveis).

Localització

Com anar-hi?
Transports al voltant de...