Tell argentat

Categoria: Vegetació singular

Municipis: Badalona

Tell argentat

Originari dels Balcans, d'Hongria i del sud-oest de Rússia i Anatòlia.

Nom científic: Tilia tomentosa
Família: malvàcies
Alçària: 15 metres
Edat estimada: 84 anys (2018)

Denominació:

Castellà: tilo plateado
Anglès: silver lime

Port:

Arbre que pot arribar a fer 30 metres d'alçària. Als exemplars més joves la capçada té forma de piràmide, però, amb els anys, es torna més rodona. Creix més ràpid que altres tipus de tells.

Escorça:

És llisa i de color gris clar, gairebé no mostra fissures.

Fulles:

Fan entre 5 i 12 cm de longitud. Tenen forma de cor, amb el marge dentat i acabat en punta. L'anvers és de color verd fosc i el revers, platejat amb alguns pèls blanquinosos.

Floració:

Al juliol. Les flors són blanques i aromàtiques, i apareixen reunides en grups de 5 a 10 flors. Al seu costat, apareixen una mena de fulles allargades (bràctees) que n'afavoreixen la dispersió pel vent.

Fruit:

Té forma arrodonida i una mida d'entre 6 i 9 mm. És de color marró clar quan madura i està recobert de petits pèls. Els fruits apareixen reunits en grups.

Origen i hàbitat:

Originari dels Balcans, d'Hongria i del sud-oest de Rússia i Anatòlia. Viu en boscos mixtos de caducifolis i perennifolis.

Usos:

Sovint es planta com a arbre ornamental. Les seves propietats medicinals són molt conegudes, especialment la propietat sedant de la infusió de les flors i les bràctees.

Saps què?

El seu nom científic de gènere (Tilia) prové del terme llatí "ptilon" que, en català, vol dir ala. Fa referència a les característiques bràctees, unes fulles modificades que apareixen al costat de les flors i les protegeixen, i alhora afavoreixen que les llavors s'escampin amb el vent.

Publicacions relacionades
Equipaments relacionats