Sisal

Categoria: Vegetació singular

Municipis: Barcelona

IMG

Planta originària de la península del Yucatán (Mèxic) que creix en forma de roseta arran de terra o desenvolupant una tija curta.

Nom científic: Agave sisalana
Família: agavàcies
Alçada: 2 metres
Edat estimada: 12 anys
Pol·linització: entomòfil (vent)
Dispersió de les llavors: planta estèril

Denominació

Castellà: sisal
Anglès: sisal

Port

És una planta suculenta que creix en forma de roseta arran de terra o desenvolupant una tija curta.

Escorça

Desenvolupa un tija verdosa amb les restes de fulles antigues. És recta i sense ramificacions.

Fulles

Fulles allargades com la fulla d'un sabre, de fins 1,5 m de llarg per 10 cm d'ample. D'un color glauc (verd blavós) amb fines espines al marge que desapareixen amb l'edat. En canvi, a l'àpex roman una espina llarga i dura de color marró.

Floració

És una planta monocàrpica que vol dir que només floreix una vegada a la seva vida. Desenvolupa una tija floral ramificada que pot assolir uns 6 m d'alt. Les flors, hermafrodites i de color groc verdós, formen ramells erectes.

Fruit

Les llavors no acostumen a desenvolupar-se i la majoria de les plantes són estèrils. Es multiplica gràcies a les plàntules que es formen a les tiges florals o bé a la base de la planta mare.

Origen i hàbitat

És originaria de la península del Yucatán a Mèxic. El seu nom prové d'una vila portuària anomenada Sisal. Actualment es cultiva als tròpics. En estat natural, viu en zones més aviat àrides i és poc resistent al fred.

Usos

De les seves fulles s'extreuen les fibres que serveixen per fabricar cordes, teixits i estores, entre altres aplicacions.

Saps què?

Es calcula que cada planta desenvolupa, en 7-10 anys de vida útil, entre 200 i 300 fulles i que de cadascuna se n'extreuen unes 1.000 fibres. El país productor més important del món és el Brasil.

Equipaments relacionats
Punts d'interès relacionats
  • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
    Categoria:
    Itinerari
    Descripció:
    L'itinerari botànic del Jardí Botànic Històric és una proposta de recorregut per descobrir el Jardí, conèixer i entendre la diversitat d'espècies vegetals de gran valor botànic i patrimonial que l'habiten. Alguns arbres són tan singulars que estan catalogats com arbres d'interès local o monumental, com el camforer, el carpí i el fals plàtan, entre d'altres. Aquest itinerari es pot seguir amb un dossier, que conté informació dels 23 exemplars que formen l'itinerari amb la seva descripció, l'origen, l'ús i la singularitat.