Colònia Güell

Categoria: Interès històric

Municipis: Santa Coloma de Cervelló

Colònia Güell

La Colònia Güell era una colònia industrial situada al municipi de Santa Coloma de Cervelló que es dedicava al tèxtil.

Descripció

Començà a construir-se el 1890 per iniciativa de l'empresari Eusebi Güell, propietari del terreny, l'antiga finca Can Soler de la Torre. Güell traslladà aquí totes les indústries que abans tenia ubicades al Vapor Vell de Sants (Barcelona).

Eusebi Güell encarregà a Antoni Gaudí el projecte de la Colònia, que disposava d'hospital, fonda, escola, comerços, teatre, cooperativa i capella, a més de les fàbriques i els habitatges dels obrers, en una superfície total d'unes 160 hectàrees. Gaudí s'encarregà de la planimetria del conjunt, per al que comptà amb la co?laboració dels seus ajudants Francesc Berenguer i Mestres, Joan Rubió i Josep Canaleta. Personalment s'encarregà del disseny de l'església, de la que tant sols es construí la cripta, ja que a la mort del comte Güell el 1918 els seus fills abandonaren el projecte.

La resta d'edificacions van córrer a càrrec dels co?laboradors de Gaudí: Francesc Berenguer construí la Cooperativa (amb Joan Rubió, 1900) i l'Escola (amb el seu fill Francesc Berenguer i Bellvehí, 1911-1916); Joan Rubió construí diverses cases particulars, com Ca l'Ordal (1894) i Ca l'Espinal (1900); Francesc Berenguer i Bellvehí construí tanmateix el Centre Cultural Sant Lluís (1915-1917) i la Casa parroquial (1917).

Els successors d'Eusebi Güell van vendre la propietat el 1945 a la família Bertrand i Serra. La indústria tèxtil, davant la crisi del sector, fou tancada el 1973. Actualment està declarada Bé Cultural d'Interès Nacional, en la categoria de Conjunt Històric

Marker
Colònia Güell Santa Coloma de Cervelló Colònia Güell
Com anar-hi
Transports al voltant de...