Tinença responsable de gossos

| Tema: Parcs

Sessió tècnica sobre convivència als parcs metropolitans

Sessió tècnia

El passat 19 d’abril, l’AMB va organitzar una sessió tècnica per tractar la convivència i tinença responsable de gossos a la xarxa de parcs metropolitans. La trobada va tenir lloc prop de l’àrea d’esbarjo per a gossos del parc de la Fontsanta i va comptar amb l’assistència d’unes 20 persones, principalment tècnics municipals i treballadors d’empreses contractistes que realitzen el manteniment d’aquests espais públics.

Jordi Bordanove, responsable de la Coordinació de Serveis de Gestió de Parcs i Platges de l’AMB, i Isabel Martín, tècnica de la Secció de Qualitat i Medi Ambient de l'AMB, van donar la benvinguda als assistents i van explicar la motivació de la sessió.

A continuació, Dina Alsawi, cap del Servei de Parcs de l’AMB, va exposar els diferents aspectes que cal tenir en compte en el disseny i gestió d’àrees d’esbarjo per a gossos, així com la importància de fer partícips en el disseny les persones que freqüenten el parc amb el seu gos i que faran servir aquests equipaments.

La sessió va comptar amb la participació de Perruneando. Andrea Galofré, delegada d’aquesta entitat a la província de Barcelona, va incidir en aspectes que s’han de tenir presents pel bon ús i la bona convivència en aquests equipaments. Entre d’altres, va parlar de la importància de recollir excrements per evitar el contagi de malalties infeccioses entre animals, o de la problemàtica que es genera entre gossos quan s’introdueixen menjar o elements de joc a les àrees d’esbarjo.

Per finalitzar la sessió, Aida Girona i Núria Machuca, ambdues tècniques del Servei de Gestió de Parcs i Platges de l'AMB, juntament amb representants de l’entitat Perruneando, van exposar les diferents activitats que ofereix l’AMB relacionades amb aquesta temàtica. Dins del marc de la Jugatecambiental es programen diverses propostes sobre tinença responsable d’animals adreçades a públic familiar. D'altra banda, els centres educatius metropolitans hi poden dur a terme un projecte participatiu amb metodologia d’aprenentatge servei. A través d’aquesta iniciativa, els infants i joves adquireixen coneixements sobre benestar animal i convivència mentre elaboren una acció comunicativa per difondre tot allò que han après. 

Segons dades del Col·legi de Veterinaris de Catalunya, en els darrers 20 anys la tinença de gossos a Catalunya s’ha multiplicat per vuit. A Catalunya hi ha un gos per cada sis habitants, mentre que a la ciutat de Barcelona, una de cada quatre famílies té gos. Aquest notable increment suposa un repte per a les administracions públiques.

Enllaços relacionats
Equipaments relacionats
  • Imatge del parc
    Municipis:
    Esplugues de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern
    Inauguració:
    1995
    Superfície:
    162.266,66 m2
On
Marker
de la Fontsanta, s/n, 08950, Esplugues de Llobregat