Plantació de més de 250 arbres

| Tema: Biodiversitat, Parcs

L'hivern és l'època idònia per realitzar aquest tipus d'intervencions

Tasquest de plantació d'arbres

Aquest hivern s'han plantat més de 250 arbres als parcs metropolitans. És l'època idònia per fer plantacions i podes ja que les baixes temperatures impliquen una parada vegetativa de les espècies.

S'han plantat arbres com freixes, roures o alzines. Són reposicions o col·locacions de noves espècies. Abans de qualsevol intervenció, s'analitza es valora si cal reposar falles o augmentar ombres en certs espais.

També s'han fet les podes mínimes per mantenir l'estructura natural dels arbres. Hi ha dos tipus de podes: les de seguretat i les de formació. Les de seguretat minimitzen el risc que es trenquin branques, mentre que les de formació es produeixen en els primers anys de l'arbre per facilitar-ne el creixement.

Beneficis socials, ecològics i ambientals de l'arbrat

Els arbres són un element estructural dels parcs metropolitans i acompleixen diferents funcions ambientals, ecològiques i socials. En primer lloc, són imprescindibles per als refugis climàtics, ja que actuen com a termoreguladors de l'ambient i fan disminuir aproximadament 1,5 ºC la temperatura mitjana del seu entorn.

En segon lloc, són el suport de més de 900 caixes niu que donen refugi a ocells i ratpenats. Per tant, milloren i potencien la biodiversitat als parcs metropolitans. A banda, també s'utilitzen arbres caiguts com a refugis de biodiversitat per a fauna diversa. Actualment n'hi  ha 33 a la xarxa de parcs metropolitans. 

També cal destacar la funció social i pedagògica d'aquestes espècies, ja que formen part de projectes educatius com el programa Arrela't. Aquest hivern, els infants de sis escoles de sis municipis diferents han contribuït a la plantació de diferents arbres. Això reforça el sentiment de pertinença, tant de l'infant com de la família.

A banda, es duen a terme diverses plantacions populars. 

Documents relacionats
Enllaços relacionats