Papallones a Can Zam i la Muntanyeta

| Tema: Parcs

S'inauguren dos nous jardins de papallones

Plantació al jardí de papallones del parc de Can Zam

Des d'aquest mes d'abril, el parc de Can Zam a Santa Coloma de Gramenet i el parc de la Muntanyeta a Sant Boi de Llobregat compten amb un nou equipament, el jardí de papallones. Es tracta d'un recurs educatiu i participatiu per als parcs, que pretén enriquir-ne la biodiversitat afavorint la presència de papallones i d'altres insectes pol·linitzadors, molt necessaris per als ecosistemes.

Per construir el jardí, s'han utilitzat diverses espècies vegetals autòctones que floreixen en diferents èpoques per tal que siguin un reclam per a espècies diferents d'insectes durant bona part de l'any. El jardí es divideix en espais on s'hi han plantat espècies nectaríferes (aranyoner i boixac), hortícoles (col, maduixa, bleda...), aromàtiques (sàlvies, romaní, lavanda...), de prats florits (fonoll, cap blanc, borratja...) i arbustives de sotabosc (estepes, arboç, marfull...).

La creació del jardí de papallones del parc de Can Zam forma part d'un projecte participatiu amb l'Institut 9 de Santa Coloma de Gramenet. L'alumnat va triar les espècies del jardí i el 7 d'abril en van fer la plantació. Per celebrar el dia mundial de les papallones, el proper 8 de maig la Jugatecambiental organitzarà diverses activitats relacionades. Una d'elles és la construcció d'un hotel d'insectes que s'instal·larà al jardí i donarà refugi a diferents espècies, algunes d'elles, contribuiran al control biològic de plagues.

En el cas del jardí de papallones del parc de la Muntanyeta, es tracta d'un projecte en col·laboració amb la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer, ubicada dins del parc i molt propera a aquest nou equipament. Per a la seva inauguració, el Servei de Parcs de l'AMB, l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat i la Biblioteca van organitzar el 22 d'abril una jornada festiva adreçada al públic familiar. Van tenir lloc quatre activitats de manera simultània: la plantació del jardí, la construcció de l'hotel d'insectes, un taller per fer el mòbil de papallones metropolitanes i un altre de bombes de llavors. La Biblioteca donarà continuïtat a aquest projecte a través de l'Apiteca i amb exposicions relacionades amb la pol·linització i el jardí de papallones.

Durant les dues activitats es van lliurar els fulletons informatius del jardí de papallones i l'hotel d'insectes. Expliquen la funció d'aquests espais en del parc i la seva importància per a la millora d'aquest ecosistema. També informen de les espècies de papallones més freqüents, dels ambients del jardí i les espècies vegetals que el conformen.

A més d'un espai educatiu on observar i aprendre a identificar plantes i insectes, el jardí de papallones també és un espai participatiu on les famílies i els centres educatius poden col·laborar en les tasques de manteniment a través de la programació de la Jugatecambiental i de la Naturaula.   

Documents relacionats
Equipaments relacionats
  • Parc de la Muntanyeta
    Municipis:
    Sant Boi de Llobregat
    Inauguració:
    1993
    Superfície:
    255.590 m2
  • Imatge del parc
    Municipis:
    Santa Coloma de Gramenet
    Inauguració:
    1999
    Superfície:
    113.405 m2
Projectes relacionats
  • Municipi:
    Badalona, Barcelona, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Joan Despí, Santa Coloma de Gramenet, Viladecans
    Temes:
    Biodiversitat, Parcs, Platges
    Estat:
    En curs
On
Marker
Parc de Can Zam Carrer Víctor Hugo, 70, 08924, Santa Coloma de Gramenet
Marker
Parc de la Muntanyeta Carrer Mare de Déu del Pilar, 08830, Sant Boi de Llobregat