Orquídies als parcs metropolitans

Tornar

| Tema: Parcs

La troballa d'exemplars d'orquídies autòctones té un gran valor naturalístic


En els darrers anys s'ha observat l'aparició d'alguns exemplars d'orquídies autòctones en alguns parcs metropolitans. La troballa d'aquestes espècies en àmbits urbans, com ho són aquests parcs, és un fet de gran valor naturalístic, ja que la regressió dels seus hàbitats, entre d'altres factors, ha fet que siguin espècies sovint amenaçades i poc freqüents. Les orquídies estan actualment protegides per la legislació catalana.

Algunes de les espècies trobades són les mosques grosses (Himantoglossum robertianum) una espècie gran que pot arribar als 80 cm, robusta i amb una inflorescència en forma d'espiga de flors rosades, l'orquídia abella (Ophrys apifera) i l'abellera aranyosa (Ophrys sphegodes) amb flors que recorden el cos d'insectes pol·linitzadors.

Els parcs on s'han trobat són: les Aigües (a Montcada i Reixac), la Bastida (a Santa Coloma de Gramenet) i als voltants del jardí de l'AMB.

Refugi de biodiversitat urbana

La presència d'orquídies demostra la importància i el valor que tenen els parcs metropolitans com a refugi de la biodiversitat a les ciutats. Troballes com aquesta serveixen per comprovar el resultat favorable de les accions que es duen a terme als parcs relacionades amb el foment i el respecte per la biodiversitat que s'hi troba.

La família de les orquídies és una de les famílies vegetals més evolucionades que existeixen. Es tracta d'espècies cosmopolites que viuen amb freqüències en climes tropicals, moltes associades als arbres, ja que són espècies epífites. Les orquídies de Catalunya, però, no presenten aquestes associacions. Podem trobar unes 80 espècies diferents, més petites però també exemplars de gran bellesa, malgrat que la seva distribució és molt reduïda i algunes es troben amenaçades. La morfologia de les flors està especialment dissenyada per cridar a la pol·linització dels insectes (són entomòfiles). Algunes tenen nectaris, que són un reclam pel nèctar que contenen; d'altres, imiten el cos dels insectes.

Enllaços relacionats

Equipaments relacionats

 • Jardí de l'AMB

  Municipis:
  Barcelona
  Inauguració:
  2009
  Superfície:
  15.337,78 m2
 • Parc de les Aigües

  Municipis:
  Montcada i Reixac
  Inauguració:
  1992
  Superfície:
  35.533,70 m2
 • Parc de la Bastida

  Municipis:
  Santa Coloma de Gramenet
  Superfície::
  81.324 m2
  Inauguració::
  2010

On

 • Marker

  Jardins de l'AMB

  Marker

  La Bastida

Prova: $provaURL