Dunes protectores

| Tema: Platges

Les dunes impedeixen que els efectes del passat temporal arribin a zones urbanitzades

El passat 10 i 11 de desembre un temporal de vent i onatge del sud-oest, poc habitual al nostre litoral, va afectar les platges metropolitanes. Es calcula que les onades van arribar a l'alçada de 3 metres i la velocitat del vent es va situar al voltant dels 75 km/h. Les baixes pressions relatives associades van provocar també una pujada important del nivell del mar.

A banda de les pèrdues de sorra i diversos equipaments afectats, cal destacar el paper important que van tenir en algunes localitats, com ara Castelldefels, l'existència de dunes a la platja. En aquest sentit, les dunes van actuar com una barrera que va limitar l'acció del temporal i que va evitar que els efectes arribessin a les zones urbanitzades.


Pèrdua de sorra i desperfectes

Les platges metropolitanes es van veure afectades de diferents maneres. Les del municipi de Montgat van ser les que més sorra van perdre, a més de rebre grans desperfectes en un dels accessos. Badalona també va perdre sorra, però els equipaments es van mantenir intactes.

Al delta del Llobregat, la combinació de baixes pressions i onatge va produir la inundació de pràcticament tota la platja, exceptuant la zona dunar, que va protegir l'espai més pròxim al passeig marítim i als edificis. Per la seva banda, la platja naturista del Prat de Llobregat va perdre gairebé tota la sorra i les plataformes de fusta de les dutxes van resultar molt malmeses.

En general, a tot el Delta les passeres de fusta i els aparcaments de bicicletes es van desplaçar centenars de metres. Després de moltes hores de feina i l'ús de maquinària, aquests elements ja tornen a estar en el seu lloc habitual.

Els pluvials i les rieres del sud del Llobregat van quedar coberts de sorra i es va tapar la sortida al mar. Durant els dies posteriors es van refer tots els accessos gràcies a la col·laboració de personal de reforç.

La importància de les dunes

Les dunes són reservoris de sorra que sovint mitiguen o impedeixen els efectes dels temporals i que, a més, són l'hàbitat de diverses espècies animals i vegetals autòctones. L'AMB desenvolupa nombroses accions, incloses en el projecte Dunes Híbrides, per preservar i millorar aquests ecosistemes.

Així, entre els anys 2014 i 2017 s'han realitzat nombrosos treballs a les dunes als municipis de Castelldefels, Gavà, Viladecans i el Prat de Llobregat i també a la barra de sorra de la desembocadura del Besòs. En total s'ha treballat sobre 5.200 metres de front litoral on s'han construït dunes noves i reforçat les existents, sobre una superfície d'uns 35.000 m2.

També s'ha fet la plantació de prop de 7.200 plantes i s'han eliminat 82.000 kg de vegetació invasora en 250.000 m2.

Altres actuacions han estat l'excavació de cubetes de deflació en 10.000 m2, la construcció de més de 1.000 metres de noves tanques de fusta i corda i el manteniment de més de 12.000 m d'aquestes tanques.

Documents relacionats
Enllaços relacionats
Publicacions relacionades
  • Litomet
    Tema:
    Platges
    Tipus:
    Tècnic
    Públic:
    Educació no reglada, ciutadania, famílies i lleure
    Edició:
    Dossier
    Suport:
    Electrònic