Boscos urbans

| Tema: Parcs

Anàlisi per promoure la biodiversitat i la resiliència als parcs metropolitans

Parc de l'Ermita del Pla de Sant Joan

L'AMB, amb la col·laboració del CREAF, l'IERMB i el LET, ha iniciat un estudi dels boscos urbans dels parcs metropolitans. El projecte pretén contribuir al coneixement de l'estat ecològic i la provisió de serveis ecosistèmics dels boscos urbans dels parcs metropolitans, per tal de proposar mesures de gestió que permetin la seva resiliència i que promoguin la conservació de la biodiversitat.

Aquest objectiu general es desglossa en quatre objectius més concrets. D'una banda, avaluar l'estructura i la biodiversitat de les àrees forestals dels parcs metropolitans mitjançant la recopilació d'informació prèvia i la realització de prospeccions específiques i, d'altra banda, avaluar la contribució d'aquestes masses forestals a la provisió de serveis ecosistèmics i de benestar a la població considerant el seu context socioambiental. També vol proposar mesures per a la gestió d'aquests boscos encaminades a millorar-ne l'estructura per assegurar que tenen resiliència i per promoure'n la conservació de la biodiversitat. I, així mateix, proposar accions d'educació i conscienciació ambientals en aquests boscos.

Anàlisi dels boscos urbans d'11 parcs metropolitans

L'encàrrec té una durada de 9 mesos i inclou l'estudi de les zones forestals més representatives a la xarxa de parcs metropolitans. En total s'analitzaran mig milió de m2 en 11 parcs entre els quals hi ha el parc de la Bastida (Santa Coloma de Gramenet), el parc del Castell (Castelldefels), el parc del Calamot (Gavà), el parc de la Costeta (Begues), el parc de l'Ermita del Pla de Sant Joan (la Palma de Cervelló), el parc de la Llacuna (Montcada i Reixac), el parc del Mil·lenari (Sant Just Desvern), el parc de la Muntanyeta (Sant Boi de LLobregat), el parc del Pi Gros (Sant Vicenç dels Horts), el parc del Torrent de la Font i del Turó de l'Enric (Badalona) i el parc del Turonet (Cerdanyola del Vallès).

Infraestructura verda metropolitana

Un dels elements de la infraestructura verda metropolitana més proper als ciutadans i alhora més desconegut pel que fa a la conservació de la biodiversitat i a la provisió de serveis d'aquest territori és la seva xarxa de parcs metropolitans, amb un total de 52 parcs repartits en 33 municipis que sumen gairebé 300 ha.

Bona part d'aquests parcs acullen boscos de mida, estructura, composició i orígens molt diferents. Si bé existeixen plataformes on es recullen les dades sobre la biodiversitat d'aquests parcs com, per exemple, el Visor de fauna, l'estat d'aquestes masses forestals, la biodiversitat que acullen i la seva contribució a la provisió de serveis ecosistèmics són especialment desconeguts. Això és degut, en bona part, a la mida relativament petita en comparació amb la resta de la infraestructura verda metropolitana i a la poca resolució espacial i temporal de la informació disponible.

Pla de millora de la biodiversitat

Aquest estudi s'emmarca dins les línies estratègiques de treball que l'AMB va recollir en el document Pla de millora de la biodiversitat al 2018. 

Documents relacionats
Enllaços relacionats
Equipaments relacionats
Publicacions relacionades
  • Pla de millora de la biodiversitat
    Tema:
    Biodiversitat
    Tipus:
    Tècnic
    Públic:
    Educació no reglada, ciutadania, famílies i lleure
    Edició:
    Plans i programes
    Suport:
    Electrònic
On
Marker
Parc del Calamot Avinguda de Joan Carles I, 08850, Gavà
Marker
Parc del Torrent de la Font Carrer del Torrent de la Font, 08915, Badalona
Marker
Parc de la Bastida Carrer de Santa Eulàlia, 83, 08921, Santa Coloma de Gramenet
Marker
Parc del Mil·lenari Carrer del Mercat, s/n, 08960, Sant Just Desvern
Marker
Parc de la Llacuna Carrer de Can Duran, 2, 08110, Montcada i Reixac
Marker
Parc de l'Ermita del Pla de Sant Joan Camí Estret s/n, 08756, La Palma de Cervelló
Marker
Parc del Castell Plaça del Castell, 1, 08860, Castelldefels
Marker
Parc del Pi Gros Carrer de Bilbao, 1, 08620, Sant Vicenç dels Horts
Marker
Parc de la Muntanyeta Carrer de la Mare de Déu del Pilar, 08830, Sant Boi de Llobregat
Marker
Parc de la Costeta Camp dels Prats, 08859, Begues
Marker
Parc del Turonet Carrer de Pizarro, 34, 08290, Cerdanyola del Vallès