85 projectes participatius als parcs i platges

| Tema: Parcs, Platges

S'incorporen 33 noves propostes d'aprenentatge servei

Projecte ApS a les dunes de la platja

Aquest curs escolar 2022-2023, l'AMB donarà suport a 85 projectes participatius als parcs i platges metropolitans. Es continuaran desenvolupant els 52 projectes ja iniciats en cursos anteriors, i se n'incorporen 33 de nous. Els projectes s'organitzen en diferents temàtiques segons la tipologia del contingut i de l'espai on es duen a terme.

Als parcs es faran 20 projectes de construcció i col·locació de caixes niu d'ocells, així com de revisió de la seva ocupació, i en alguns casos també es col·locaran menjadores i se'n farà manteniment. Dins d'aquesta tipologia s'inclouen els projectes dedicats a la construcció, col·locació i revisió de refugis de ratpenats. També hi ha 22 projectes sobre les intervencions de millora, seguiment i difusió de la biodiversitat dels parcs, que inclouen seguiments de fauna al llac naturalitzat, poblacions de papallones, vegetació i presència de petits mamífers. Els resultats d'aquests seguiments s'incorporaran al visor de fauna dels parcs metropolitans. A més, es dedicaran dos projectes a la construcció de dues basses per afavorir la presència d'amfibis.

D'altra banda, es duran a terme 10 projectes sobre la creació d'itineraris, en els quals els participants elaboraran recorreguts adreçats a altres alumnes o a usuaris dels parcs per explicar-los-en els valors socioambientals. Són propostes que engloben diferents formats, com per exemple una visita teatralitzada, guiatges ambientals o la creació d'itineraris virtuals.

Hi haurà vuit projectes destinats a tasques de manteniment i difusió d'espais participatius, com l'hort, el jardí de papallones o el jardí d'herbes remeieres, i un projecte relacionat amb la tinença responsable de gossos. A més, quatre projectes es dedicaran a enriquir els espais de la Jugatecambiental amb la creació de nous jocs i dos a la difusió del patrimoni històric i cultural del parc.

Respecte a les platges, es duran a terme nou projectes de recuperació dels espais dunars, que inclouen tant la retirada de plantes invasores com la plantació d'espècies autòctones. En alguns casos s'aplicaran mesures amb l'objectiu de realitzar un seguiment sobre l'augment de la superfície dunar. A les platges també es desenvoluparan quatre projectes sobre l'estudi de la presència de microplàstics a la sorra; tres d'intervencions de millora, seguiment i difusió de la biodiversitat de la platja, i un en el qual els participants estudiaran la regressió del litoral i faran difusió de la seva problemàtica amb el títol del projecte "Portaveus del litoral".

Els projectes participatius són propostes educatives basades en la metodologia d'aprenentatge servei (ApS), que combina els processos d'aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte, en el qual els participants treballen sobre necessitats reals dels parcs i les platges i contribueixen de manera activa a la seva millora i conservació. 

Els participants que duran a terme aquests projectes participatius són alumnes de centres educatius de primària, secundària i cicles formatius, així com persones que formen part de diverses entitats, per exemple esplais, centres socials o associacions de veïns. 

Documents relacionats