Sancions a la ZBE Sant Cugat

| Tema: ZBE

L'1 de novembre s'aplicaran seguint la mateixa normativa que a la ZBE Rondes BCN

mapa ZBE Sant Cugat

La zona de baixes emissions (ZBE) de Sant Cugat del Vallès, que va entrar en vigor l'1 de maig passat, començarà a aplicar sancions a partir de l'1 de novembre. L'ordenança municipal estableix sancions econòmiques d'entre 100 i 500 euros que, en cas de reincidència, es poden incrementar un 30 %. La recaptació de les multes es destinarà a polítiques de mobilitat sostenible.

En aquest sentit la ZBE Sant Cugat segueix la mateixa normativa d'accés i circulació que la ZBE Rondes BCN.
Cal recordar que els vehicles als quals no els correspon cap distintiu ambiental de la DGT (Zero emissions / ECO / B / C) no poden accedir a la ZBE ni circular-hi de dilluns a divendres de 7 a 20 h (excepte els dies festius).

Reducció del parc de vehicles contaminants

La ZBE està contribuint a reduir el parc de vehicles més contaminants de Sant Cugat. Així, des de l'aprovació inicial de l'ordenança per crear-la (l'1 de maig 2020) fins al passat mes de setembre, els vehicles del municipi sense etiqueta ambiental s'han reduit el 16,3 %. En canvi, els vehicles de zero emissions han crescut el 69,4 %  i els ECO, el 49,8 %.

Les cinc càmeres de control de la ZBE han detectat durant el mes de setembre una circulació diària d'uns 19.000 vehicles, dels quals se'n podien haver sancionat 350 (2 %) perquè no disposaven d'etiqueta ambiental.

Tenint en compte les dades, la previsió és que a partir del dia 1 de novembre hi pugui haver uns 175 vehicles (0'9 % del total de circulació diària) als quals se'ls podria sancionar. Aquesta xifra s'ha calculat comparant dades amb les de la ZBE Rondes BCN. S'ha tingut en compte que hi haurà vehicles sense etiqueta que seguiran circulant fins a l'1 de novembre, però que quan comenci el règim sancionador deixaran de fer-ho.

Finalment, cal recordar que l'Ajuntament incrementarà properament el nombre de càmeres amb lectura de matrícula i que també disposarà d'un vehicle de la policia local amb un dispositiu de lectura de matrícules per controlar la circulació de vehicles a la ZBE.

Alternatives per accedir a la ZBE

A la perifèria de la ZBE hi ha un aparcament de dissuassió (Park&Ride) connectat amb un autobús llançadora cap al centre de la població. El bus és gratuït i té una freqüència de pas de 10 minuts. A més, Sant Cugat té 8 estacions de tren, 11 línies d'autobús urbà, 5 línies d'autobús interurbà i prop de 50 km de carrils bici que formen una xarxa per tot el municipi. També hi ha 14 estacions d'aparcament segur per a bicicletes (Bicibox) ofert per l'AMB.

Amb aquesta iniciativa, Sant Cugat se suma a les més de 220 ciutats europees que ja tenen zones de baixes emissions per lluitar contra la contaminació atmosfèrica i apostar per la sostenibilitat i la salut. Dins del projecte metropolità de desplegament de zones de baixes emissions, Sant Cugat ha estat la segona ciutat  en fer-ho. La primera va ser Barcelona amb la ZBE Rondes BCN, la més gran del sud d'europa, i el programa de l'AMB de creació de ZBE metropolitanes incorporarà properament Sant Joan Despí, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Castelldefels, Viladecans i el Prat de Llobregat. Totes aquestes ZBE es despleguen sota els mateixos objectius de sostenibilitat i reducció de la contaminació a l'àrea metropolitana i apliquen una normativa comuna d'accés i circulació.

Documents relacionats
Enllaços relacionats