L'AMB, referent a CONAMA

| Tema: Mobilitat sostenible

Els serveis de mobilitat sostenible, presents en aquest congrés del medi ambient

L'AMB han esdevingut tot un referent en solucions de mobilitat sostenible aquests dies al Congrés Nacional del Medi Ambient 2020 Conama celebrat al recinte firal d'IFEMA, entre el 31 de maig i el 3 de juny.

L'organisme metropolità s'ha perfilat com una de les administracions públiques d'Espanya pionera en mobilitat sostenible. Els seus darrers projectes d'èxit han marcat i marcaran el camí per a les ciutats i els ajuntaments de la resta d'Espanya. 

El passat dimecres 2 de juny l'AMB va presentar, durant el congrés, l'estratègia i els serveis que ha desenvolupat per impulsar una distribució urbana de mercaderies (DUM) més sostenible a la metròpolis, alineada amb el nou model de mobilitat. Concretament, aquesta presentació va tenir lloc dins de la jornada tècnica "Soluciones sostenibles para la distribución urbana de mercancías. Del microhub a la innovación en los combustibles".

Ruth Lamas, tècnica de la Direcció de Mobilitat Sostenible de l'AMB, va explicar el funcionament i l'èxit de l'SPRO, l'app per a la gestió de la càrrega i descàrrega a la metròpolis de Barcelona. Actualment opera a 11 municipis i el repte és arribar als 36 municipis de la metròpolis. D'altra banda, també es va explicar la primera subvenció de vehicles de ciclologística de l'AMB, com a exemple i cas d'èxit per avançar cap a una DUM sostenible. Lamas va destacar els tres grans reptes que té la DUM: "Digitalització, amb el funcionament les zones de càrrega i descàrrega; la regulació heterogènia, que cal homogeneïtzar; i el repte de la sostenibilitat". "S'ha de treballar amb el sector. La DUM i la logística també han d'abordar els reptes de la sostenibilitat", va afegir.

En aquest debat, sobre com les ciutats s'han d'adaptar a la distribució d'últim quilòmetre i com les empreses del sector s'han de sumar a la mobilitat sostenible, també hi va participar Juan Azcárate, de l'Ajuntament de Madrid; Ramon Valdivia, d'ASTIC, i un representant de CityLogin. Mentre que Juan Azcárate destacava que "falten canals de col·laboració estables per abordar el tema de la distribució urbana a la ciutat", Ramon Valdivia exposava que cal unificació: "Convé que unifiquem, que tinguem una visió macro, més enllà d'una ciutat", va comentar. 

El comerç electrònic, disparat ara per la pandèmia, i l'anàlisi de la creació de microhubs van ser dos dels altres grans temes de la jornada. "L'enviament està inclòs moltes vegades, però no és gratuït. Cal conscienciació ambiental", van dir des de CityLogin. "També cal seguretat jurídica per fer inversions importants", van destacar des de CityLogin.

D'altra banda, ahir dijous 3 de juny, l'AMB va presentar durant el congrés el model de la ZBE Rondes BCN i les noves ZBE locals de la metròpolis de Barcelona, com a eines d'èxit contra el canvi climàtic i la millora de la qualitat de l'aire. Concretament, dins de la jornada tècnica "Soluciones sostenibles para la distribución urbana de mercancías. Del microhub a la innovación en los combustibles".

La presentació va anar a càrrec del director de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB, Joan Maria Bigas. "La ZBE Rondes BCN, liderada per l'AMB i integrada per 5 municipis, és la primera de l'Estat i la més gran de sud d'Europa", va explicar Bigas a l'auditori. "És un dels projectes tecnològics més ambiciosos d'Europa", va afegir. També va destacar el factor clau que és la informació i la comunicació a la ciutadania a l'hora de fer zones de baixes emissions, i la necessitat de coordinació entre les diferents administracions implicades.

En aquesta sessió, també hi van participar la DGT i els ajuntaments de Sant Cugat, Pontevedra i Gijón. Sant Cugat va presentar la seva zona de baixes emissions local, creada amb la col·laboració de l'AMB i seguint la petja de la ZBE Rondes BCN. A banda de presentar les seves darreres iniciatives, Gijón va reconèixer que "els fons europeus són una veritable oportunitat". En el cas de la DGT, la subdirectora general de Vehicles, Susana Gómez, va felicitar l'AMB "per tota la feina que ha fet i que ara es pot exportar a altres ciutats".

Documents relacionats
Enllaços relacionats