Accidentalitat en bicicleta

| Tema: Bicicleta

El nombre d'accidents en bicicleta segueix sent reduït en comparació amb el d'altres mitjans de transport

Dona en bicileta

L'AMB ha realitzat, juntament amb l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB) i a partir de dades del Servei Català de Trànsit (SCT), el primer estudi d'accidentalitat en bicicleta a la metròpolis de Barcelona: s'han analitzat els 7.577 accidents que s'han registrat al territori en els darrers 10 anys (2010-2019), que han causat un total de 7.807 ciclistes accidentats. També s'ha analitzat l'efecte de la pandèmia de la covid-19 i el confinament domiciliari en l'accidentalitat en bicicleta durant els primers mesos del 2020, que ha fet reduir els desplaçaments i l'accidentalitat.

Els resultats de l'estudi, que analitza la localització dels sinistres, el tipus d'accident i el perfil de les persones accidentades, permetrà ara a l'administració metropolitana detectar les mancances i els punts negres en la circulació de bicicletes a la metròpolis i prioritzar la millora de les infraestructures existents i la construcció de nous trams pedalables segurs. Tot, amb l'objectiu de prioritzar la construcció i millora de carrils bici i Bicivia, per facilitar connexions segures entre municipis i completar la gran xarxa pedalable metropolitana.

"Els resultats d'aquest primer estudi a escala metropolitana ens han d'ajudar a seguir millorant, tot definint i ajustant les polítiques de l'AMB per continuar impulsant l'ús de la bicicleta. Sobretot, a l'hora de dissenyar i construir, junt amb dels ajuntaments, infraestructura pedalable, com els carrils bici i la Bicivia", explica el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB, Antoni Poveda.

Localització i gravetat dels accidents

D'una banda, l'estudi conclou que l'accidentalitat en bicicleta segueix sent reduïda en comparació amb la d'altres mitjans de transport: menys de 1.000 ciclistes accidentats per any, en comparació amb 2.000 vianants accidentats/any, 5.000 conductors de turismes accidentats/any i 7.000 motociclistes accidentats/any. Així mateix, la taxa d'accidentalitat per desplaçament s'ha mantingut estable al llarg dels anys, entorn de 36 ciclistes accidentats per 10.000 desplaçaments. Si bé és cert que ha crescut el nombre de ciclistes accidentats al llarg dels anys, del 2010 al 2019 també ha augmentat la mobilitat en bicicleta un 77 %.

Amb les dades de l'estudi s'ha creat un visor digital interactiu que permet localitzar les ubicacions aproximades dels accidents, definir el tipus d'accident i visualitzar les zones d'alta concentració d'accidents a la metròpolis de Barcelona.

Documents relacionats
Estudis relacionats