Polítiques metropolitanes de l’aigua

| Tema: Aigua, Metròpolis, Planificació

Belén García debat a la Fundació Olof Palme sobre els reptes de la sequera i el cicle de l’aigua

Avui, 18 de juny, Belén García, vicepresidenta de l’Àrea del Cicle de l’Aigua i Anàlisi de Polítiques Metropolitanes de l’AMB, ha intervingut en el debat “Polítiques metropolitanes: el repte de la sequera i la importància del cicle de l’aigua”, organitzat per la Fundació Olof Palme.

Durant la seva intervenció, García ha fet referència a la importància de l’aigua com a recurs essencial, que ha de ser garantit en tot moment a tota la població. En aquest sentit, ha afirmat que “la màxima principal de les polítiques metropolitanes de l’aigua és no deixar ningú enrere”.

La vicepresidenta ha analitzat com l’AMB ha abordat la greu sequera que pateix el territori des de fa tres anys i ha posat en relleu la importància d’infraestructures estratègiques, com les plantes de regeneració d’aigua, que actualment produeixen un 25 % del recurs que es consumeix a la metròpolis, i de la dessalinitzadora del Prat, que en produeix un 33 %. “Malgrat això, cal seguir invertint en noves instal·lacions que ens garanteixin l’autosuficiència hídrica en futurs episodis de sequera, com les noves dessalinitzadores de la Tordera i del Foix. És una qüestió de país des del punt de vista ambiental, industrial i del benestar de les persones.”

García també ha defensat el model de gestió publicoprivada, que al territori metropolità es concreta en Aigües de Barcelona, Empresa Metropolitana de Gestió del Cicle Integral de l’Aigua, de la qual l’AMB controla un 15 % per assegurar el paper de regulador públic del servei. 

La vicepresidenta també ha parlat de diferents estratègies posades en marxa durant els moments més durs de la sequera, com les comunicacions als grans consumidors o la facturació per blocs, que assegura que els ciutadans que fan un consum racional d’aigua paguin unes tarifes molt més reduïdes.

Finalment, García ha fet referència a la direcció de projectes futurs: “Cal promoure inversions per aprofitar fonts de recurs de les quals encara no estem traient partit, com poden ser els aqüífers del Besòs.”

Enllaços relacionats
On
Marker
Fundació Internacional Olof Palme Barcelona