Visor del potencial de radiació solar fotovoltaica

Mapa

Potencial de generació d’energia solar a les cobertes dels edificis metropolitans

Fitxa tècnica

  • Temes:
    Energies renovables
  • Estat:
    Realitzat
  • Tipus / Subtipus:
    Energia / Projectes estratègics
  • Municipi:
  • Assistència:
    Barcelona Regional
Sobre el projecte

Aquesta eina ens permet disposar de dades orientatives per conèixer el potencial màxim de generació d’energia solar a les cobertes dels edificis del territori metropolità.

Amb aquesta anàlisi, es pretén incentivar i promoure la instal·lació de sistemes de captació solar al territori. S'ofereix a la ciutadania i les empreses de l’AMB un càlcul estimat del potencial energètic a les cobertes, que els permet tenir una primera aproximació per dimensionar els projectes necessaris per a cada coberta.

  • Estructura

    S’ha fet un càlcul estimat del potencial màxim d’energia fotovoltaica per a cadascun dels edificis o construccions dels municipis que conformen l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

    Per fer el càlcul s’han utilitzat les últimes tècniques de modelització 3D de ciutats (mitjançant LiDAR). També s’ha modelitzat, comprovat i calibrat el model de radiació solar aplicat en entorns virtuals, i s’ha utilitzat la base de dades del Cadastre i de construccions de l’ICC.

    En el càlcul es consideren només les cobertes dels edificis. S’identifiquen les zones on comença a ser factible instal·lar sistemes solars segons criteris de: radiació solar mínima, rugositat màxima, superfície mínima de coberta o inclinació màxima de coberta. S’ha considerat un rendiment total del 12 % i del 48 % per les instal·lacions fotovoltaiques i solars tèrmiques, respectivament.

    Es presenten dos tipus de resultats per a cada edifici:

    • TIPUS A: instal·lacions solars amb 0º d’inclinació a les cobertes planes, i amb inclinació igual que la de la coberta de les cobertes inclinades.
    • TIPUS B: instal·lacions solars amb 30º d’inclinació a les cobertes planes, i amb inclinació igual que la de la coberta de les cobertes inclinades.

    Cal tenir en compte que els resultats són una aproximació a la realitat i, per tant, qualsevol projecte d’instal·lació haurà de passar sempre per una anàlisi in situ de l’àmbit i de l’espai disponible, així com pels respectius estudis de generació energètica per part de l’empresa instal·ladora.