Rehabilitació d'edificis municipals amb criteris NZEB
Model metropolità de barris NZEB

Fitxa tècnica
On

Badia del Vallès
Descripció
per tal de continuar capitalitzant l'experiència en rehabilitació NZEB d'edificis, s'ha estudiat el plantejament d'una estratègia global per al conjunt de barris i teixits residencials de l'AMB. Per això s'ha desenvolupat una eina de càlcul, que conjuntament amb un model de governança i una proposta de sensibilització, contribuïssin a definir un model metropolità de rehabilitació energètica NZEB dels seus barris. L'eina permet obtenir, a partir d'inputs senzills:
- Un balanç energètic d'operacions de rehabilitació en edificis residencials.
- Un anàlisi financer complert de l'operació.
- Fites assolides
- S'ha definit un nou paradigma de rehabilitació NZEB d'edificis residencials a l'AMB, apostant per les renovacions parcials davant de les actuacions globals, que s'han demostrat difícilment finançables i d'operativa complicada.
- S'ha posat el focus en aprofitar el factor d'oportunitat d'altres actuacions (problemes estructurals, despreniments, humitats, conservació, millora de la imatge, etc.). Contemplar només el cost diferencial entre la renovació prevista i la renovació energètica profunda permet aconseguir uns períodes d'amortització raonables i incentivadors, al mateix temps que permet a l'Administració pública subvencionar una part molt elevada del cost de les mesures, sense fer despeses irracionals.
- La proposta desenvolupada en aquest treball té una triple funcionalitat, atenent als tres components de l'encàrrec - tècnic, de governança i de sensibilització - de forma integral.
- Possibilitar als tècnics de l'Àrea Metropolitana de Barcelona d'obtenir una ràpida fotografia energètica i de costos de renovació d'edificis concrets, atenent tant als seus aspectes específics com a la seva situació urbana.
- Ajudar l'administració de l'AMB i als serveis tècnics dels municipis a fixar les polítiques d'ajuts per aconseguir incentivar la renovació energètica profunda.
- Sensibilitzar la ciutadania, i per tant fomentar la demanda de renovació energètica, a través de la implicació d'alumnes del segon cicle d'educació secundària obligatòria en projectes escolars específics amb metodologia d'aprenentatge-servei on aplicaran l'eina al seu entorn proper.