Un Nadal sostenible

| Tema: Educació ambiental

Compartim un futur ens convida a reflexionar sobre el nostre paper com a consumidors

Compartim un futur et ens convida a reflexionar sobre el nostre paper com a consumidors

Una de les activitats del Programa d'educació per a la sostenibilitat de l'AMB "De cabàs a cabàs... i una bona compra faràs", ens convida a reflexionar sobre el nostre paper com a consumidors, posant l'èmfasi en el consum d'aigua i d'energia, i en la generació de  residus.

S'apropen les dates de Nadal, dies de celebracions i trobades familiars, però també de consum, a vegades poc responsable. Àpats copiosos, regals a amics i familiars, decoracions i llums als balcons... són escenes recurrents a les nostres llars que poden portar a un consum d'energia i recursos poc reflexiu i a generar gran quantitat de residus que sovint s'haurien pogut evitar.

No obstant, podem trobar moltes idees i recursos que ens permetran evitar aquesta dinàmica consumista i gaudir d'un Nadal més sostenible:

  • Els papers de regal i les bosses i caixes esdevindran residus després d'una vida útil molt curta. Així, embolicar els regals amb paper reutilitzat, teles o imatges els pot donar un toc personal i creatiu. A més, podem plantejar-nos reduir l'embolcallat innecessari o redundant: sovint els regals ja duen capsa o bossa, així que no cal embolicar-los de nou.
  • Utilitzar estovalles, coberts, plats, tovallons o gots d'un sol ús genera residus que es poden evitar fàcilment.
  • Durant aquestes dates es realitzen un gran volum de desplaçaments; podem optar per moure'ns amb transport públic i compartir els vehicles amb amics i familiars.
  • A l'hora de regalar, hi ha moltes propostes perquè els nostres regals siguin tan sostenibles com sigui possible: productes de comerç just, regals immaterials, joguines fabricades amb materials reciclats... les opcions són diverses, i de ben segur que podem trobar el regal adequat per a cadascú. Fins i tot podem fabricar els nostres propis regals.

Documents relacionats
Enllaços relacionats