Programa de prevenció envers les desigualtats de gènere i LGBTIfòbiques
Programa de prevenció envers les desigualtats de gènere i LGBTIfòbiques
Fitxa tècnica
-
- Temes:
- Polítiques socials
-
- Estat:
- Finalitzat
-
- Tipus / Subtipus:
- Polítiques socials / Experiències
-
- Municipi:
- Viladecans
-
- Ens local:
- Ajuntament de Viladecans
-
- Període d'execució:
- 15 d’octubre de 2022 - 31 de desembre de 2023
-
- Impulsor:
- Servei d’igualtat de gènere i polítiques LGBTI+
-
- Públics als quals es dirigeix:
- A tota la ciutadania de Viladecans, en especial als col·lectius d’infants, adolescents i joves del municipi
-
- Pla i línia als quals contribueix:
- Pla Metropolità de suport a les polítiques socials municipals - Gènere i identitat
Descripció
Resum i detall de l'experiència
-
Resum de l'experiència
El projecte ha tingut la missió de treballar en la línia de la lluita en contra de les desigualtats i prevenir actituds i conductes sexistes per motiu de sexe, orientació sexual, identitat i/o expressió de gènere.
Ha estat un projecte relatiu al col·lectiu LGBTI+ des d’una perspectiva de gènere i feminista.
-
Detall de l'experiència
L’objectiu principal ha estat que Viladecans disposi d’un marc d’actuació a través del qual es puguin prevenir les desigualtats i les violències sexistes cap a les dones i el col·lectiu LGBTI+, alhora que es realitzava una tasca de sensibilització a la ciutadania sobre aquestes situacions.
El projecte ha mantingut una naturalesa transversal que ha implicat al conjunt d’àrees i departaments del consistori donat que els objectius aborden temàtiques i paradigmes que afecten diversos àmbits municipals d’actuació.
Així doncs, el projecte ha presentat diferents dimensions a través de les quals s’ha abordat la implicació de la ciutadania en el foment de la igualtat i el respecte, en la prevenció de les desigualtats i de les violències sexistes i, finalment, la sensibilització a la ciutadania en la lluita contra les desigualtats i les violències sexistes.
Les principals actuacions que contemplades pel projecte han estat les següents:
- Activitats per a la millora de l’èxit educatiu en l’àmbit de la prevenció de la violència masclista i de les conductes LGBTIfòbiques, a través de tallers i activitats adreçades a alumnat, famílies i professorat.
- Impuls d’un Punt d’Afectivitat per a Joves com a servei municipal per a promoure la salut emocional i les relacions saludables entre el jovent.
- Impuls de Punts Liles-LGBTI+ estables en establiments privats de concurrència pública, als patis dels centres educatius de secundària i a actes populars.
- Formació a professionals de diferents àmbits implicats en la detecció de situacions de violència masclista o desigualtats per motiu de gènere.
- Suport tècnic per a establir una figura referent per a desenvolupar les accions.
- Intervencions amb persones amb diversitat funcional en el context de violències masclistes.
Valoració
Valoració del projecte
-
Valoració del seu impacte
El projecte ha permès aglutinar tots els recursos i homogeneïtzar les intervencions en els diferents espais a través d’una mateixa persona com a referent contractada, que elabora i dissenya els materials i imparteix els tallers i formacions.
S’ha endreçat tota l’oferta de recursos en la matèria a través del catàleg d’eines educatives de l’Ajuntament.
S’ha desplegat un programa que ha permès treballar, no només amb infants i adolescents, sinó amb els professionals de l’àmbit educatiu i s’està ampliant la prevenció amb mirada comunitària a altres àmbits com les farmàcies i els centres comercials.
-
Factors de context vinculats al seu impuls
Disposar d’un mateix marc d’anàlisi i d’intervenció envers les violències masclistes, les desigualtats de gènere i la no discriminació envers les dones i el Col·lectiu LGBTI+.
Disposar d’un Protocol per abordar agressions sexistes i LGBTIfòbiques.
Disposar de circuits d’atenció per a agressions que es produeixen en espais privats i íntims.
-
Aprenentatges de cara a iniciatives similars
La importància de disposar d’una persona referent tècnica en aquesta matèria, que col·labora amb l’equip estructural de l’Ajuntament, que elabora i dissenya el material propi i amb capacitat de detectar i identificar casos i situacions per fer derivacions als recursos existents al municipi.