Cooperativa Agrària Santboiana i alimentació local sostenible i saludable
Cooperativa Agrària Santboiana i alimentació local sostenible i saludable
Fitxa tècnica
-
- Temes:
- Polítiques socials
-
- Estat:
- Finalitzat
-
- Tipus / Subtipus:
- Polítiques socials / Experiències
-
- Municipi:
- Sant Boi de Llobregat
-
- Ens local:
- Ajuntament de Sant Boi de Llobregat
-
- Període d'execució:
- 1 de novembre de 2021 – 1 de juny del 2023
-
- Impulsor:
- Unitat de Patrimoni natural i verd urbà
-
- Públics als quals es dirigeix:
- De manera directa, als pagesos i pageses de la cooperativa agrària de Sant Boi i els seus col·laboradors. De manera indirecta, a la població de Sant Boi de Llobregat.
-
- Pla i línia als quals contribueix:
- ApropAMB - 3.c. Suport al teixit econòmic local i a l'economia verda, social i solidària
Galeria d'imatges
Descripció
Resum i detall de l'experiència
-
Resum de l'experiència
Aquest projecte ha pretès millorar la xarxa productiva agrícola de Sant Boi fomentant una sèrie de millores en la cadena logística i en el format d’oferta del producte. En tot aquest procés d’emmagatzemar, conservar, transportar i comercialitzar el producte fresc collit, s’han incorporat millores que han contribuït a reduir la petjada ecològica i els costos energètics augmentant el percentatge de guany dels/les productors/es, a la vegada que s’afavoria el consum de producte local de temporada, saludable i de qualitat.
-
Detall de l'experiència
Es tracta d’un projecte integral derivat d’un conveni entre l’Ajuntament i la Cooperativa Agrària de Sant Boi, amb la voluntat de gestionar diferents aspectes a treballar orientats a la descarbonització de l’activitat empresarial i millora de la xarxa productiva agrícola, a la conservació de l’activitat agrària local, a la millora de l’eficiència energètica i el foment de l'alimentació sostenible i saludable en el marc de l'adhesió de Sant Boi a la Carta Alimentària Regió Metropolitana.
Pel que fa a la descarbonització, autoconsum i generació d’energia, la millora s’ha concretat en la instal·lació de plaques fotovoltaiques per tal d’arribar gradualment a una desconnexió de la xarxa elèctrica i, complementàriament, poder compartir l’energia generada amb activitats econòmiques de l’entorn.
En relació amb la distribució del producte, s’ha transitat a vehicles energèticament sostenibles i s’ha facilitat que tots els/les productors/es de la cooperativa tinguin un únic punt de recollida. Per aquest motiu s’ha millorat l’eficiència energètica de la refrigeració actual, disminuint-ne el consum. Des d’aquest punt de recollida, s’ha potenciat la unificació de la classificació i del transport del producte de manera sostenible amb una furgoneta de Gas Natural comprimit que trasllada tot el producte a Mercabarna i a altres punts de venda.
Una altra actuació ha estat la posada en marxa d’un punt de servei metropolità físic i online, de producte fresc majoritàriament de les persones productores de la Cooperativa Agrària i incloent-hi el procedent d'altres cooperatives agroramaderes de Catalunya. L’Agrobotiga ha nascut amb l’objectiu de conservar l’activitat agrària local, afavorint l’alimentació sostenible i saludable amb el consum de fruites i verdures de temporada.
Per donar a conèixer l’Agrobotiga es va activar una campanya de comunicació a través de les xarxes socials institucionals, notes de premsa, díptics i un vídeo informatiu amb ressò a diferents mitjans de comunicació.
Durant l’acte de presentació de l’Agrobotiga es va presentar el disseny de la nova façana de la seu de la cooperativa de la mà de l’artista local Iván Bravo. La façana comptava amb un mural de colors on es representen els productes i els valors de la cooperativa. També, i durant l’acte d’inauguració, el xef santboià Toni Romero va fer una demostració de cuina per a totes les persones assistents.
Valoració
Valoració del projecte
-
Valoració del seu impacte
- Reducció del cost econòmic i ambiental del consum energètic.
- Increment de l’oferta de producte agrari local de qualitat i saludable de Sant Boi.
- Manteniment de l’activitat econòmica tradicional amb valor històric i cultural recuperant un sector bàsic.
- Foment de l’economia social i solidària.
-
Factors de context vinculats al seu impuls
La necessitat de millorar la productivitat actual i la gestió sostenible de la cooperativa.
La manca d’eficiència en el transport i en els sistemes de refrigeració i de generació d’electricitat.
La demanda de producte fresc, de qualitat i saludable per part de la ciutadania.
-
Aprenentatges de cara a iniciatives similars
La importància d’incorporar el treball col·laboratiu entre la cooperativa i l’administració.