Garantir l'alimentació a població vulnerable

| Tema: Sistema alimentari

Es publiquen l'acta i les conclusions d'aquesta jornada sobre garantia alimentària

El restaurant Imperfect de Castelldefels va acollir el passat 19 d'octubre, la "Jornada Metropolitana de Garantia Alimentària", una trobada tècnica que va posar en comú el coneixement que, entorn de la garantia alimentària, tenen els municipis metropolitans i les entitats que actuen en aquest àmbit. Ara ja es poden consultar les conclusions de la jornada:

Descarregueu l'acta i les conclusions


La jornada també va servir per parlar sobre accions de millora per garantir una alimentació bàsica a la població vulnerable, des de la intervenció municipal, la iniciativa privada i el suport social metropolità.

La jornada, la van organitzar l'AMB i l'Ajuntament de Castelldefels, en col·laboració amb la Fundació Banc dels Aliments.

Durant la trobada, l'AMB es va oferir a donar suport als ajuntaments per impulsant el coneixement, la reflexió i el debat sobre el tema, i un banc de bones pràctiques per compartir experiències. L'administració metropolitana també va presentar, amb un mapa interactiu, les actuacions i projectes que els municipis metropolitans porten a terme per garantir una alimentació bàsica a la població vulnerable. Una acció complementada amb entrevistes a entitats del tercer sector, organitzacions i administracions públiques que treballen en aquest àmbit.

Com ha de ser la garantia alimentària a l'àrea metropolitana?

L'alcaldesa de Castelldefels, Maria Miranda Cuervas, i el director de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, Héctor Santcovsky, van obrir la jornada presentant els reptes als quals s'enfronten els municipis metropolitans i la societat per garantir una alimentació bàsica, de qualitat i amb dignitat a la població vulnerable.

En el transcurs de la jornada, moderada per Guillem Espriu, coordinador de Programes de Polítiques Socials de l'AMB, es van presentar diversos projectes duts a terme per diferents entitats i institucions en favor d'assegurar l'alimentació a la població:

  • Oriol Dolader, cap de logística de la Fundació Banc dels Aliments va presentar les Accions per aprofitar i distribuir aliments, incidint en noves propostes per millorar i apropar en el territori la distribució d'aliments al beneficiari.
  • José-Luis Haro, tècnic de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB va oferir una visió de "Què és una política alimentària local?". Es va centrar en el que representa en el cas de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.
  • Patrici Hernández, de l'Institut Municipal de Serveis Socials de Barcelona, i Antoni Vinagre, de Creu Roja de Barcelona, van presentar la proposta de criteris per avançar cap a un model per garantir dret a l'alimentació adequada a la ciutat de Barcelona en el marc de l'Acord ciutadà per una Barcelona inclusiva.
Isabel Cabello, regidora de Serveis Socials i Dependència de l'Ajuntament de Castelldefels, va esmentar especialment la col·laboració i la feina feta amb el Projecte Imperfect, i en va remarcar els valors que el fonamenten: solidaritat, inclusió i dignitat.

A mode de conclusió general, els participants van destacar que una política alimentària cal que es dirigeixi a tota la població, que sigui sostenible (que lluiti contra el malbaratament) i que sigui capaç de crear llocs de treball per a persones en risc d'exclusió. Els responsables de l'AMB també van establir que els objectius de qualsevol política d'aquest tipus han de prioritzar la qualitat dels aliments vers la quantitat, promocionar el consum d'aliments frescos i de proximitat, i dotar de més dignitat i autonomia les persones i les famílies, entre altres.

On
Marker
Restaurant Imperfect