OPERAs
Operational Potential of Ecosystem Research Applications
Fitxa tècnica
- Socis:
- Líder: The University of Edinburgh
Socis:Ecometrica (Regne Unit); Biotope (França); Karlsruhe Institute of Technology (Alemanya); WWF (Bulgària); Denkstatt; Foundation for Applied Information Technology in Environment, Agriculture and Global Changes (Romania); Lund University (Suècia); European Forest Institute (Finlàndia); Agencia Estatal Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC Espanya); Centre for Environmental Biology University of Lisbon (CBA Portugal); Consultora de serveis globals mediambientals (SGM); Mediterranean Institute of Marine and Terrestrial Biodiversity and Ecology (CNRS); Swiss Federal Institute of Technology in Zurich (Suïssa);University of Freiburg; University of Potsdam; Helmholtz Centre for Environmental Research; World Conservation Monitoring Centre (WCMC); Institute for European Environmental Policy; University College Dublin; University of East Anglia; Prospex (Bèlgica); University of Bonn; Iodine (Bèlgica); Institute for Environmental Studies (University of Amsterdam); Centre for International Forestry Research (Indonèsia) - Zona d'actuació:
- Europa
- Tema:
- Sostenibilitat ambiental
- Pressupost:
- L'AMB no té pressupost. No és soci directe. És un projecte continu de recerca.
- Estat:
- Iniciat
Descripció
Cal fer possible que les dunes puguin conviure amb l'ús ciutadà intensiu que es fa de l'espai dunar. I per això són necessàries dues coses: saber com funcionen els seus processos ecològics i aprendre a relacionar-nos-hi. Per assolir aquest objectiu s'ha d'actuar d'acord amb els serveis ecosistèmics del sistema dunar: flora i fauna, valor paisatgístic o protecció de la costa en front dels temporals.
Les feines del projecte han consistit en la remodelació amb mitjans mecànics de les dunes, que estaven estabilitzades però molt deteriorades a causa de les plantes invasores i ruderals. A banda de retirar aquest tipus d'espècies perjudicials, també s'han plantat més de 2.000 espècies característiques de les zones dunars. Per protegir les zones més complexes s'hi han instal·lat més de 200 metres de corda units per estaques de fusta, que ajuden a delimitar els espais. Per augmentar la consciència sobre el valor d'aquests espais metropolitans, s'han senyalitzat les zones d'actuació amb 56 cartells informatius, i s'han obert canals de participació i col·laboració ciutadana a través d'eines digitals. Una altra eina de conscienciació és la divulgació a través del Programa metropolità d'educació per a la sostenibilitat.