Mercat de Ya Fatou Njie, un model de mercat sostenible a Gàmbia: millora de la gestió de residus, sanejament i energia solar

Gàmbia
Fitxa tècnica
Socis:

Associació Mbolo

Consell Municipal de Kanifing (KMC).

Zona d'actuació:
Àfrica Occidental . Gàmbia
Tema:
Cicle dels residus, Sostenibilitat ambiental
Pressupost:
69.000,00 €
Finançament:
  • 69.000,00 €

Estat:
Iniciat Finalitzat

Descripció

La pobresa, que afecta especialment les dones i el jovent, i l’impacte de fenòmens ambientals són dos dels principals problemes de l’àrea metropolitana de Banjul (Gàmbia). Darrerament, la situació s’ha agreujat per l’augment de la freqüència de desastres naturals (especialment inundacions), per l’augment del nivell del mar a causa del canvi climàtic, així com per la pressió sobre els serveis urbans derivada de la migració del camp a la ciutat i pels efectes de la pandèmia de la covid-19. En aquest context, els mercats públics són espais estratègics per a la transformació, tant en l’àmbit socioeconòmic com pel que fa a la gestió de residus i el control de la covid-19.

L’objectiu general d’aquest projecte és contribuir als drets ambientals i garantir un entorn saludable a Tallinding. El projecte preveu avançar cap a un model de gestió municipal sostenible dels mercats, alineat amb els drets humans i els drets ambientals i amb estratègies per contribuir a mitigar l'emergència climàtica. 

Les accions se centren en el mercat de Ya Fatou Njie de la comunitat de Tallinding, al municipi de Kanifing , que forma part de l'àre metropolitana de Banjul i té una població de 500.000 habitants. El Consell Municipal de Kanifing (KMC) és l'autoritat del govern local i és el responsable de la gestió de residus al municipi. 

La intervenció es focalitza en els quatre eixos següents:

  • Enfortiment de les capacitats dels grups implicats (Ajuntament, personal tècnic, venedors…) per promoure una gestió eficient, participativa, sostenible i de qualitat sanitària (salubritat i mesures contra la covid-19) en el mercat de Ya Fatou Njie.

  • Incorporació d’estratègies i estructures per garantir pràctiques sanitàries respectuoses amb el medi ambient (aigua, residus i energia solar renovable) en el mercat.

  • Sensibilització dirigida a la comunitat de Tallinding i als proveïdors amb relació a la gestió de residus i l’ús d’energia solar per a la sostenibilitat ambiental als mercats.

  • Definició d’un model de governança democràtica, viable i sostenible ambientalment per al mercat de Ya Fatou Njie, que pugui ser reproduït a altres mercats de la metròpolis amb característiques similars.